Go Daddy izgubio preko 37 000 domena zbog SOPA stava

Kompanija za hosting i registar domena Go Daddy izgubila je preko 37 000 domena zbog kolebljivog stava kompanije u pogledu borbe protiv online piratstva (SOPA – Stop Online Piracy Act).

Odbjegle domene dolaze kao rezultat jakog protivljenja korisnika i internet kritike nakon što se Go Daddy našao na oficijelnoj listi kompanija koje podržavaju SOPA stav. Internet je reagovao tako što je bojkotirao prebacivanjem domena u druge registre, što je kompanija obrazložila kao neznatan udar na njihovo poslovanje.

Iako je kompanija Go Daddy odustala od podupiranja SOPA stava, gubitak 37 000 domena je došao prije, prema informacijama koje prenosi The Domain. Izvještaj navodi kako je 15 000 domena prebačeno na druge registre u četvrtak, a 21 054 domene u petak. Ako povežete ove brojeve sa naplatom između 6.99$ i 10.99$ za svaku pojedinačnu domenu, Go Daddy gubi značajan izvor prihoda.

Mnoge od stranica na kojima se dijele linkovi kao što je Reddit, gdje je bojkot i počeo, skeptični su da je Go Daddy zaista protiv SOPA stava. Navodeći izvještaje sa Techcrunch-a i Gizmodo-a, Reddit korisnici navode kako Go Daddy CEO Warren Adelman  nije ni za ni protiv SOPA stava, što je zgodan stav s obzirom da se kompanija suočava sa odlivom broja korisnika. Iako Adelman priznaje da naplata mora funkcionisati, ističe kako nisu daleko od davanja podrške u budućnosti zakonodavstvu kakav predlaže SOPA.

Ukratko, SOPA daje autoritet vladi SAD-a, kao i vlasnicima autorskih prava da suoče s pravdom website-ove koji povređuju, piratiziraju ili krivotvore intelektualno vlasništvo. Ukoliko bi ovakav čin prošao mogao bi drastično promijeniti način na koji internet funkcioniše.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.