Nekoliko savjeta za uspješnu web stranicu

Savjete upućujem ljudima koji čitaju ovaj članak, a imaju problema sa posjećenošću stranice ili tek počinju praviti stranicu pa žele nekoliko savjeta za bolji način pravljenja web stranice. Na pravom ste mjestu da otkrijete neke od osnova za dobru web stranicu. Što ćete dalje sa tim osnovama i hoćete li ih uopće proširivati, to je na Vama.

Najćešće greške svake neuspješne web stranice su sljedeće:

Loading traje predugo
Ako vašoj stranici treba više od par sekundi da prikaže sav svoj sadržaj, znači da je prevelika.
Čekanje da se stranica otvori postaje dosadno za korisnike i to često dovede do napuštanja same stranice.

Nepreglednost navigacije (menija)
Kada korisnici žele nešto pronaći na Vašoj stranici koristiti će navigaciju koja treba biti pregledna i, prije svega, logična. Ukoliko to nije slučaj, korisnik se u većini slučajeva  ne zadržava dulje na stranici i ne želi razmišljati o tome kako će nešto pronaći.

Sakriveni kontakt podaci
Želite da posjetioci imaju mogućnost da nešto kupe na Vašoj stranici? To nije problem. Potrudite se da Vaš kontakt info zadovoljava minimalne kriterije. Potrebno je da sadrži adresu, e-mail i telefonski broj. To sve treba postojati u kontakt dijelu Vaše stranice, u suprotnom ćete izgubiti i najmanje povjerenje kupaca.

Stranice koje se ne podudaraju sa ostalim marketing materijalom
Naravno, u cilju Vam je da ljudi prepoznaju Vaš rad čim vide Vaš logo, dizajn i sl. Sav marketinški materijal treba biti prezentovan jednim ili 90% sličnim logom.

Pozadinska muzika i flash animacije
Korisnike iritira pozadinska muzika na stranici, isključite je ukoliko je imate. Flash animacije su uredu pri prvoj posjeti stranice. Svaki naredni put postaje dosadnije.

Pozadinska slika
Ne želite pozadinsku sliku da učini tekst nečitljivijim? Želite da Vam korisnici čitaju što ste napisali, zar ne?

Stranice napravljene za samo jednu rezoluciju i/ili pretraživač
Na ostalim uređajima će se poremetiti redoslijed elemenata stranice, a to ne izgleda dobro.

Centriranje sadržaja, teksta i pisanje velikim slovima
Sve troje je teško za čitati.

To su bile neke od najčešćih grešaka. Šta da Vam kažem? Učite iz drugih (grešaka) bolje nego iz vlastitih.
Dakle, da ovaj članak ne bi bio duži nego što treba, izbjeći ću pisanje sporednih stvari za dobru web stranicu. To naravno možete zaključiti na osnovu greški navedenih iznad.
Da rezimiramo: u cilju Vam je da imate slike na stranici čija je veličina što manja moguća, fokusirajte se da na stranici pružate samo konkretne sadržaje, odnosno, ono što korisnik želi pročitati. Za brže učitavanje stranice koristite liste umjesto paragrafa, pišite kratke rečenice i prije nego nešto objavite provjerite gramatičke greške. Pobrinite se da linkovi budu “up to date”. Isto tako želite minimizirati vaš kod/code. Manje koda znači brže pokretanje stranice.

manjekodabrziloading

I  najbitnije: po meni, tri polja na koja se trebate fokusirati kada želite uspješnu web stranicu su ime stranice, organiziranost sadržaja i dizajn.

Prelazimo na sadržaj.
Sadržaj je glavni razlog posjete stranice. Sadržaj koji pišete treba biti kao “minić”: dovoljno dug da prekrije temu, a dovoljno kratak da pruži želju za dalje otkrivanje.
Bez sadržaja pretraživač bi bio samo prazna kutija. Napravite taktiku objavljivanja sadržaja. Planiranje sadržaja koji želite objaviti, upoznati se sa sadržajem koji već posjedujete, fokusirati se samo na temu (svako skretanje sa teme je apsolutno bespotrebno). Sadržaj treba biti koristan.
Kada Vaš sadržaj ispuni sve navedene kriterije, tek je onda spreman da se objavi. Dizajn bez sadržaja je samo dekoracija. CMS sam nije dovoljan. Poruka koju želite dostaviti posjetiocu treba biti u kratkim rečenicama i originalna. Istraživanja su pokazala da korisnici/posjetioci prilikom posjete stranici gledaju najviše u gornji lijevi kut stranice. Vremenom i scrolling-om postaju neizainteresirani. Rasporedite što vam je najbitnije, i poredajte svojim redoslijedom od gornjeg lijevog kuta prema donjem desnom.

sadržajstranice

Pored svega ovoga, dizajn je ono što će svjesno/podsvjesno impresionirati posjetioca i odlučiti o tome da li će on opet posjetiti stranicu. Određujući cilj stranice će Vam pomoći odrediti šta korisnike privlači. Postoji velika razlika između dizajna homepage-a i ostalih dijelova stranice. Cilj homepage-a je da zadrži korisnika što duže na stranici svojom jednostavnošću i usmjeri ga ka sljedećim koracima. Homepage je najvažniji dio stranice. Treba biti jednostavan, a istovremeno mnogo govoriti o stranici: ko ste, Vaš cilj i šta nudite.
Svakako, postoji velika razlika između novog posjetioca i posjetioca koji se vratio. Da bi uspjeli vratiti nekoga opet na Vašu stranicu koja ne može funkcionirati kako treba, potrebno je da napravite subscription i membership polja, RSS feed i sl.
Npr. usmjerite pažnju na subscribe button tako što ćete mu promijeniti boju u neku koja se ističe od drugih ili oblik button-a.

privlacenjepaznje

Za kraj, ime. Ime stranice je veoma bitno. Treba biti lako za pamćenje, kao i za kucanje.
Prva stvar koju trebate napraviti jeste lista pet riječi koje se nalaze u užem izboru za ime stranice. Kada ih pronađete probajte spajati riječi ili im dodavati sufikse/prefikse. Ime treba biti originalno. Potrudite se da ne postoje stranice sa istim imenom (ili sličnim). To može dovesti do greške kada korisnik, misleći da je ukucao Vašu adresu, posjeti neku drugu. Ime treba biti što je kraće moguće.
Nadamo se da ćemo od sada viđati mnogo više uređenijih web stranica nego do sada i da će Vam ovaj članak pomoći u daljem radu vezanom za ovu oblast.

Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.