[INFOGRAFIKA] Poređenje Nokijinih, Googleovih i Appleovih mapa

Appleove mape su prilično loše, toliko da je sam Tim Cook to priznao i izvinuo se javnosti. Za razliku od Appleovih, Googleove mape su dobre zahvaljujući godinama aktivnog rada, ogromnih kompjuterskih resursa, kao i ogromnom broju zaposlenika koji rade na korekciji mapa.

Međutim, kao treća kompanija koja učestvuje u stvaranju mapa jeste finski proizvođak mobilnih telefona, Nokia. Nokia je uložila milijarde dolara u ovaj projekat i zapošljava hiljade kartografa, ali je uprkos svemu često zapostavljena od strane druge dvije kompanije. Međutim , razloga za to definitivno nema.

Nokia je 2007. godine kupila geografsko informacijski sistem kompanije NAVTEQ za 8 milijardi dolara. To je nešto manje od Nokijine trenutne tržišne vrijednosti koja iznosi oko 10 milijardi dolara, što je za 93% manje nego u slučaju 2007. godine.

Ovo bi mogla biti loša vijest za dioničare kompanije, međutim, ako spomenuti tehnološki gigant nastavi sa ogromnim interesima ulagati u mobilnu industriju mogao casinos online bi da prestigne Google ili da makar ne zaostaje mnogo za njim. Microsoft i Yahoo već uveliko surađuju sa Nokijinim timom za mapiranje, dok je Apple kompanija ona koja trenutno treba najveću pomoć kada je u pitanju ova oblast.

Nokia Conversation blog, službeni blog Nokije je nedavno objavio odličnu infografiku koja prikazuje prednosti i nedostatke tri velika konkurenta kada je mapiranje u pitanju. Na strani konkurenata su se našli Nokia Maps, Google Maps i Apple Maps. Prije nešto manje od mjesec dana Nokia Maps je dobio nagradu za aplikaciju godine koja joj je dodijeljena od strane “Know Your Mobile”.

Ono što je fasciniralo žiri jeste prisutnost dodantih sadržaja koji Nokia Maps aplikacija posjeduje, kao što je Nokia Drive, Nokia Transport, Nokia Maps, Nokia Pulse i Nokia City Lens ( koja daje mogućnost proširenja stvarnosti koja je jako dobro izvedena). Ono što je značajno jeste da je Nokia Maps aplikacija besplatna za sve korisnike Lumnia uređaja, te Symbian korisnike.

Za više detalja pogledajte sljedeću infografiku.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi