Telefoni sa Firefox OS će koštati manje od 100 dolara?!

Nedavno je Mozilla najavila svoj novi operativni sisteam Firefox OS. Iz Mozille su veoma ozbiljni u namjeri da njihov OS za mobilne uređaje postane ozbiljna konkurencija Googleovom Androidu. Da li će u tome uspjeti, s obzirom na činjenicu da Android trenutno obara sve svjetske rekorde sa udjelom od preko 50 posto tržišta, a na određenim mjestima čak i mnogo više.

Jedna od prednosti Firefox OS jeste da je namijenjen i nešto ‘slabijim’ uređajima, kao i moguća cijena, koja bi trebala biti manja od 100 dolara. Uprkos padu cijena mobilnim uređajima, smartphone je ostao prilično skup, pa bi cijena Firefox OS mogla pogurati ka vrhu. Ova mobilna platforma je dizajnirana tako da može raditi i na telefonu koji ima procesor od 600 MHz. Jedna od najznačajnijih karakteristika jeste da ovaj OS u potpunosti baziran na HTML5 sistemu sa HTML5 aplikacijama, s obzirom da HTML5 dobiva sve više prostora na mobilnom tržištu. Ova platforma će biti otvorena za sve, što znači da će sve aplikacije namijenjene za Firefox funkcionisati bez ikakvih problema. Firefox OS će podržati sve osnovne mogućnosti mobilnih uređaja ( kamera, Bluetooth, USB..)

Odmah u startu je dobila podršku mnogih mobilnih operatera,a prva na listi je Telefonica iz Brazila. Matthew Key iz Telefonice je najavio izlazak ovog OS na tržište prije marta sljedeće godine,a cijena će biti manja od 100 dolara. Među ostalim mobilnim operaterima se nalazi Telecom Italiana, Sprint, Smart, Etisalat, Deutche Telecom, Telefinica i Telenor.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi