Anonymous izvršio napade na stranice Egipatske vlade

Izgleda da je popularna hakerska grupa Anonymous u procesu rušenja što više Egipatskih vladinih stranica. Zadnji napad se desio prije nekoliko sati, zbog ne ljudskog ponašanja protiv protestanata u Kairu, koji se zalažu za prestanak militarističke vladavine u Egiptu.

Svijetom i internetom kruže slike vojnika koji brutalno tuku muškarce i žene na ulicama Kaira. Ovo je pokrenulo Anonymous da odpočnu sa napadima na vladine stranice.

Kako je to i da sada bila praksa napadi su se koordinirali preko Twittera, pod hashtag-ovima #Egypt #Solidarity #Anonymous i #CabinCr3w, a fraza ‘Tango Down’ je korištena u slučaju uspješnog rušenja stranice. Usput, istu frazu su koristili i hacktivisti iz grupe Lulsec dok su rušili stranice CIA-a.

Stranice koje su bile pod DDoS napadima su: oficijelna stranica Egipatskog predsjednika i oficijelna stranica Egipatskih državnih medija, koja je već vraćena u funkciju, ali na slici ispod možete vidjeti da je bila ‘down’.

Napadi su bili najavljivani putem nekoliko Anonymous-ovih Twitter naloga, među kojima se nalaze: AnonyOps, AnonOps, AnonymousIRC i YourAnonNews.

[image flickr / bilobrown]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.