Evropski parlament odlučio:ACTA je mrtva!

Danas u podne Evropski parlament je zasjedao o slučaju ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Pri donošenju odluke protiv ACTAe je glasalo 478 poslanika, 38 je bilo protiv, dok je suzdržanih bilo 168. Prvi put u historiji Evropskog parlamenta se dogodilo da je on odlučio da iskoristi svoje ovlasti koje su mu dodijeljene Lisabonskim ugovorom, a prema ovom ugovoru parlament može da odbaci neki međunarodni trgovonski sporazum.

Današnja odluka je pobjeda svih onih koji su se mjesecima borili i protestvovali protiv ovog sporazuma. Prema tome izgleda da su poslanici Evropskog parlamenta višemjesečne proteske građana shvatili ozbiljno, te na taj način pokazali uvažavanje demokratije i borbe za ljudska prava. Tokom prošlog perioda jedan od najvećih boraca protiv ACTAe je Jan Phillip Albreht zastupnik njemačke stranke Zelenih u Evropskom parlamentu.

‘Sigurno da su protesti doprinijeli da se privuče pažnja za argumente protivnika ACTAe u Evropskom parlamentu i da se time velike stranke izlože pritisku kako bi se izjasnile za ili protiv sporazuma’ izjavio je Albreht.

Protivnici ACTAe su se borili do zadnjeg trenutka, što pokazuje ičinjenica da je tokom rasprave na adresu Evropskog parlamenta stiglo preko hiljde poruka građana da se odbaci ACTA, kao i peticija koju je potpisalo 2.8 miliona ljudi širom svijeta sa istim ciljem.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi