Tehnografija na prvom Amazonovom eventu na Balkanu

Trenutno vodeća kompanija na polju Cloud Computinga – Amazon, sa svojim Amazon Web Servisima, je 11. aprila održao svoj prvi zvanični event na ovim prostorima pod nazivom “AWSome Day.”

Događaj je održan u Beogradskom hotelu Crowne Plaza i okupio je više od 300 IT stručnjaka iz čitavog regiona. Iz naše zemlje na ovom događaju su bili predstavnici AWS User Group BiH koji su uvijek u toku dešavanja, i prvi na mjestu događaja kada je u pitanju AWS. Uz njih predstavnike su imali WizardHealth iz Mostara, Atlantbh te H&H Inc iz Tuzle.

AWSome Day predstavlja jednodnevni besplatni trening podijeljen u dva paralelna toka, tehnički kurs, fokusiran na inženjere i programere da se što bolje upoznaju sa tehničkim stvarima vezanim za AWS, te na biznis kurs koji je namijenjen menadžerima i vlasnicima kompanija da se upoznaju sa prednostima koje njihovom poslovanju donosi Cloud Computing i sam AWS.

Također su mogli da čuju iz prve ruke kako da se priključe AWS partnerskoj mreži i iskoriste sve njene prednosti.

Predavači su bili renomirani stručnjaci iz Amazona. Na tehničkom kursu, predavanja je održao Sébastien Stormacq (twitter | blog) AWS Solutions Architect, koji je prezentovao mnogobrojne tehničke mogućnosti koje pruža AWS. Kroz tehnički krus prisutni su se upoznali sa većinom Amazonovih servisa i na taj način stekli dovoljno predznanja da mogu sami nastaviti sa učenjem i implementacijom stečenog znanja u svakodnevnom radu.

Biznis dio je bio rezervisan za menadžere i vlasnike kompanija koji su željeli da se upoznaju sa svim prednostima AWS-a. Danas ne postoji niti jedna kompanija a da nema strategiju razvoja orijentisanu prema Cloud Computingu. Menadžeri kompanija iz regiona su to prepoznali, pa je sala namjenjena za biznis dio također bila popunjena. Prisutnima je predavanja ispred Amazona održao Todd Hildebrant. Pored toga prezentovana je i jedna uspješna regionalna priča poslovanja sa AWS-om. Naime predstavnici kompanije Devana Technologies su prezentovali studiju slučaja implementacije ManageWP Orion rješenja baziranog na AWS platformi. Osim kompanije Devana Technologies upoznali smo se i sa kompanijom CLOUDWEBOPS, prvim i do sada jedinim konsalting partnerom Amazona na balkanu.

Svi prisutni nisu krili oduševljenje jedni ovakvim događajem, i izrazili su zahvalnost kompaniji CLOUDWEBOPS i Devana Technologies, koje su bile koorganizatori ovog događaja, na tome što su uspjeli da dovedu Amazon na naše prostore i približe sadašnjim i budućim korisnicma koje su to sve mogućnosti i prednosti koje nam pruža Amazon Web Services.

Nadamo se kako će uskoro domaćin Amazonu biti Bosna i Hercegovina, a kako su nam najavili iz AWS User Group BiH upravo je to jedan od ciljeva, da se ovakav događaj uskoro organizuje i u našoj zemlji.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.