Facebook pomogao FBI u razotkirivanju najvećeg cyber kriminala

Facebook je u suradnji sa FBI pomogao razotkrivanje međunarodne kriminalne organizacije koja je do sada uspjela da zarazi preko 11 miliona računara virusom Yahos i ukrade više od 850 miliona dolara. Ovo se smatra jednom od najvećih cyber kriminala u historiji. FBI je jučer saopštila kako je uz pomoć najveće društvene mreže uhapsila 10 osoba iz zemalja diljem svijeta koja su korištenjem tzv. Butterfly Botneta usjeli doći do privatnih podataka žrtava, njihovih kreditnih kartica, a tako i do novca sa bankovnih računa.

“Facebookov tim za sigurnost je pomogao sprovođenje zakona u cijeloj istrazi, pomažući identificirati uzrok, počinitelje i žrtve. Sigurnosni sistemi su uspjeli otkriti zahvaćene račune i pružiti alate za uklanjanje tih prijetnji”, navodi FBI u saopćenju. Počinitelji su uhapšeni na Novom Zelandu, a dolaze iz Velike Britanije, Perua, Sjedninjenih Američkih Država, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Iz Facebooka nisu htjeli otkrivati detalje pružanja pomoći FBI.

Izvor: cnet.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi