fbg

Facebook ili Google plus

Prije dvije godine, nakon nekoliko mjeseci testiranja izabranih korisnika, Google nam je predstavio svoju društvenu mrežu – Google Plus, za koju su mnogi prognozirali da će označiti propast Facebooka, vodeće društvene mreže osnovane 2004. godine.

Prije nekoliko mjeseci statistika je pokazala kako prosječan novinarski članak na Facebooku prikupi 890 lajkova/dijeljenja, dok je ta brojka na Google Plusu tek 19, što je svega 2% Facebook statistike. Čini se kako je to prilično loše za Google. Ipak, koja je platforma bolja za tvrtke? Gdje oglašavanje ima više koristi i koja je platforma pruža više mogućnosti?

Facebook

Osim ako ulažete novac u reklame i promotivne objave, Facebook je iznimno otežao tvrtkama dopiranje do njihove željene publike. Logično, tvrtke ne bi trebale očekivati kako će se na Facebooku moći oglašavati posve besplatno te bi stoga marketinški budžet trebao biti usmjeren na ‘Facebook Ads’ (reklame). Problem je u tome što vlasnici stranica na Facebooku kontinuirano moraju izdvajati svotu novaca, čak i kada su njihovi fanovi zainteresirani za ono što tvrtke imaju za reći. Bolje rješenje moglo bi biti da poslovni korisnici mogu platiti mjesečni iznos, baziran na količini njihove baze fanova.

Google Plus

U suštini, Google Plus je društvena mreža koja ima brojne sličnosti s Facebookom. Dizajn im je potpuno drugačiji, no većina je opcija i mogućnosti ista.

Prva drastična razlika su ˝Circles˝ odnosno Krugovi. Krugovi su korisni za mnoge stvari – od grupni razgovora do poslovnih diskusija jer omogućavaju korisniku da svoju objavu ne podijeli sa svim svojim prijateljima već on odabire određenu društvenu skupinu, one kontakte za koje želi da vide određenu objavu, ovisno o sadržaju koji objavljujemo.

Također, prednost Google Plusa je i u alatu Hangouts, grupnom chatu koji će korisnicima omogućiti jednostavnu komunikaciju s prijateljima, odnosno krugovima. Razlika je u tome što umjesto dosadašnjeg slanja zahtjeva za stupanje u video chat dovoljno je odabrati „start a hangout“. Osim toga, sustav će poslati obavijest ostalim prijateljima iz odabranog kruga te će se i oni moći uključiti u video razgovor. Broj sudionika ograničen je na maksimalnih deset. Ovakvu panel diskusiju možete arhivirati te kasnije objaviti na YouTubeu. Jednostavno i korisno, naročito za poslovne korisnike, čime je G+ izašao iz okvira društvene mreže te postao poslovni alat za suradnju.

Utjecaj Google Plusa na Google tražilicu za sad ne postoji, ali nitko ne garantira kako se ovo neće promijeniti.

Osim toga, G+ profil nam dopušta da zaštitimo svoja autorska prava svojom G+ Autorship opcijom. Tako korisnici pri svakom pretraživanju mogu vidjeti tko je autor određenog sadržaja. Rezultat pokazuje sliku autora, kao i link do njegovog G+ profila. Ova opcija je korisna autoru određenog sadržaja da se istakne u gomili rezultata pretraživanja.

Osim toga, integracija Google proizvoda unutar G+ mreže i superioran interface čine G+ izrazito privlačnom platformom za korisnike.

Stoga, zašto tvrtke nisu angažirane na Google Plusu? Jedan od najveći argumenata koji tvrtke pružaju jest da se njihovi klijenti nalaze na Facebooku, a ne na G+. Iako je ovo opravdavajuća činjenica, nemojmo zaboraviti da je G+ star tek dvije godine i treba mu vremena da izgradi povjerenje s internetskim korisnicima.

Facebook Ads ili Google Ads?

Iako obje platforme nude besplatne modele oglašavanja – Facebook Fun Pages i G+ Business Pages, koji su dobri načini promoviranja proizvoda i brendova, između plaćenog oglašavanja na Google Plusu i Facebooku ipak postoje razlike.

Facebook omogućava određivanje jedinstvenih ciljnih skupina, što je zgodna opcija. Ali ipak, G+ je osmislio poboljšano biranje ciljnih skupina, kroz npr. odabiranje prema geografskom položaju, i ogroman izbor formata za oglašavanje, čega na Facebooku nema. Osim toga, Google je osmislio WordStream kako bi pomogao malim tvrtkama da se probiju na tržište.

Dok Google korisnici najčešće imaju određeni sadržaj na umu, korisnicima Facebook najčešće služi kako bi se družili s prijateljima. Tako Facebook daje tvrtkama povezanost s korisnicima na društvenoj, više osobnoj razini, dok Google pruža specifičniji, no ne toliko intiman odnos.

Brojne su prednosti ranog otvaranja G+ profila. Tako su veće šanse da se istaknete u gomili i postanete predvodnik u svojoj branši, što je u današnje vrijeme izrazito teško ostvariti na Facebooku.

No zasad, dok je popularnost Google Plusa još uvijek upitna, idealno je odabrati obje platforme za oglašavanje.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.