Gdje su mi prijatelji? Odgovor vam daje Facebook aplikacija

Samo dan nakon proslave svog devetog rođendana Facebook bi opet mogao udariti po privatnosti korisnika. Ako je vjerovati pisanju Bloomberga, polovinom marta bi se mogla lansirati aplikacija koja prati lokaciju korisnika i time omogući lakše povezivanje i identifikaciju sa vašim prijateljima. Međutim, postoji  veliki broj korisnika koji su se već zabrinuli zbog narušavanja privatnosti i pronalazka načina zaštite. U suštini aplikacija je namjenjena za pametne uređaje i ne predstavlja ništa neviđeno, nešto slično predstavlja Appleov “Find my Friends“, kao i Highlights, Banjo i Forsquare.

Stvaranje apliacije ne bi trebalo da  iznenađuje zbog činjenice kako je Facebook prošle sedmice objavio da je po prvi put u historiji korištenje Facebook aplikacije za mobitele nadmašilo one na desktop uređajima. Samo u četvrtom tromjesečju je bilo 680 miliona aktivnih korisnika mobilne aplikacije što je 76 miliona više u odnosu na treće tromjesečje i nešto manje od 250 aktivnih miliona korisnika godišnje. U toku jednog mjeseca Facebooku putem mobilnih uređaja pristupi oko 157 miliona aktivnih korisnika. Ovakve brojke samo dodatno motivišu Facebook da unapređuje mobilno korištenje ove društvene mreže. Prošlost nas uči da Facebook previše ne mari za negativne komentare i dojmove korisnika kada su u pitanju bilo kakve promjene na ovoj društvenoj mreži, pa ne vjerujemo da će i sada doći do promjene.

Šta će se dogoditi i da li će se uopšte dogoditi ostaje da se vidi u narednom periodu.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi