Kako spasiti podatke sa Facebook-a?

Svi smo se bar jednom zapitali, šta ukoliko bi se odjavili sa Facebook-a, kako spasiti uspomene i slike, jer činjenica jeste da i drugi dodaju slike u albume, na kojima se i mi nalazimo. Postoji nekoliko besplatnih servisa za backup podataka sa društvenih mreža, mi ćemo spomenuti Backupify.

Naravno, kao i većina drugih servisa, i ovaj traži registraciju,

zatim ćemo odabrati društvenu mrežu / servis za koji želimo backup. Mi ćemo da uradimo backup za fan page Tehnografije na Facebook-u, dakle odabiremo Facebook fan page.

Kada se uspostavi veza sa Facebook-om, odaberemo fan page kao što se vidi iz slike iznad, ili ukoliko ste htjeli profil backup-ovati taj korak neće biti ni prikazan nego će vas direktno dovesti do sljedećeg koraka, gdje možete odabrati šta sve želite da uključite u  backup.

Neka vas ne zabuni status sljedeće slike, backup je u toku, stoga piše da je Last backup, NEVER odnosno nikad odrađen.

Kliknemo li na naziv profila, ili Tehnografija u našem slučaju, dobit ćemo detaljnije podatke o trenutnom backup-u. Kao što vidimo, u donjem desno uglu, backup je “in progress”.

Potrebno je napomenuti da postoje i drugi servisi poput picknzip koji omogućavaju backup, pa čak i sam Facebook pod Account Settings > Download a copy of your Facebook data .

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.