Povećajte sigurnost vaših pametnih telefona

Kada su u pitanju pametni telefoni (smart phones) u našem regionu su uveliko zastupljeni. Jeste li ikada razmišljali o sigurnosti vaših pametnih telefona. U nastavku slijedi nekoliko savjeta na koji način da povećate svoju sigurnost uz samo nekoliko jednostavnih koraka. Neki koraci su vezani direktno za vaš telefon, kada do njega dođe ne autorizovana osoba, dok je kod drugih koraka akcenat za napade sa interneta odnosno softverske napade.

Jedan od osnovnih koraka jeste da se ne isključi PIN autentifikacija. Ovo je način zaštite koji je još na svakom od starih telefona dostupan i svima poznat. Ovaj način zaštite još uvijek može dobro da posluži, da jednim dijelom zaštiti vaš pametni telefon.  Još jedan način zaštite pametnih telefona jeste opcija da se prilikom odključavanja mora unijeti određeni kod ili prelazak prstom po zaslonu po određenoj putanji (što će dovesti do odključavanja telefona). Kada se koristi autentifikacija nakon otključavanja, bitno je napomenuti da je preporučljivo podesiti telefon tako da se sam zaključa nakon određenog vremena. Dobra opcija koja se može koristiti na pametnim telefonima jeste enkripcija pametnog telefona. U slučaju da neko dobije fizički pristup telefonu i ukoliko ga uključi u računar, enkripcija telefona će spriječiti da dođe do zloupotrebe podataka koji se nalaze na telefonu.

Jeli kod vas uključen Bluetooth, a ne koristite ga trenutno? Ukoliko jeste onda ga isključite. Nije rijetko da napadači napadaju preko Bluetooth-a. Slanje virusa, pristupanje vašem telefonu, sve to je moguće preko Bluetooth-a, a da vi to i ne primjetite, zato isključite Bluetooth i koristite ga samo po potrebi, a i vaša baterija će vam biti zahvalna ako to učinite, jer ova opcija povećava potrošnju baterije.

Instalirajte antivirus! „Zašto mi treba antivirus na telefonu, to samo teba na kućnom računaru i na laptopu.“ – to je ono što mnogi misle, međutim nije tako. Preko vašeg pametnog telefona se kačite na internet i vi automatski postajete meta za mnoge viruse i mnoge napade sa interneta, koje antivirus može u velikoj mjeri spriječiti i zaustaviti. Zato nađite neki od vaših omiljenih antivirusa za računar i vidite postoji li taj antivirus i za pametni telefon i instalirajte ga sebi i povećajte svoju sigurnost.
Prilikom skidanja aplikacija preko Google Play Store ili preko Windows Marketplace ima nekoliko nepisanih pravila kojih se treba pridržavati.  Google Play Store i Windows Marketplace vrše pregled svih aplikacija koje postave online, ali to ne znači da oni mogu pronaći svaku potencijalnu prijetnju.  Kada god da krenete sa skidanjem aplikacija uvijek je dobro pogledati ko je objavio aplikaciju, da li se radi o nekome ko ima već nekoliko pozitivno ocijenjenih aplikacija, to može nekada pomoći da primjetite da li se radi o zlonamjernoj aplikaciji ili ne. Isto tako treba obratiti pažnju na ocjenu i komentare korisnika prije skidanja i instaliranja aplikacija, ovdje se uvijek mogu pronaći korisne informacije o samoj aplikaciji ne samo o tome da li je ona prijetnja za sigurnost nego i da li aplikacija pruža ono što tražite i koliko su zadovoljni drugi korisnici.

Provjerite permisije koje traže aplikacije. Mnoge aplikacije prilikom instalacije traže nekoliko pristupnih podataka odnosno permisije za pristup nekim servisima i podatcima. Ovdje treba obratiti pažnju i svaki put posebno odlučivati kojoj aplikaciji su potrebne koje permisije i da li dopustiti pristup ili ne. Npr. Da li treba jedna igrica da ima pristup vašoj GPS lokaciji ili vašem imeniku telefona, to je malo vjerovatno.  Ukoliko imate osjećaj da neka aplikacija traži previše pristupa ili želi da pristupi nekim informacijama koje nisu relevantne za njen rad, onda je bolje da je ne instalirate.

Nakon određenog vremena dolazi do novih verzija operativnih sistema, tako da ne zaboravite uraditi update operativnog sistema. Update operativnog sistema često donosi nove zakrpe i poboljšanje sigurnosti, tako da je dobro operativni sistem bude u toku sa novim upadate-ima.
Jedna od tehnika koju koriste zlonamjerni korisnici jeste slanje poruka i emailova. Većina korisnika bi trebala znati da nije preporučljivo otvarati i klikati na linkove koji se nalze u mailovima ili porukama koje dobijemo od nepoznatih ljudi, međutim ovo je prilika da se to još jednom spomene. Dakle mailove i poruke sumnjivog sadržaja i od ljudi koje su nepoznati, najbolje je odmah obrisati.

Još jedna od opasnih grešaka koja se često može uočiti kod korisnika pametnih telefona jeste Wi-Fi im je uvijek uključen. Na ovaj način telefon odašilje podatke o sebi i o svojoj lokaciji, ali i pored toga telefoni postaju otvorena meta za sve zlonamjerne korisnike koji se nalaze u okruženju. Ukoliko je pametni telefon konektovani na Wi-Fi onda on postaje i potencijalna meta za napadače sa interneta. Pored sigurnosne prijetnje, Wi-Fi povećava potrošnju baterije, zato je preporučljivo Wi-Fi samo paliti po potrebi odnosno kada ga koristimo.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.