Google Drive posjeduje korisnu mogućnost samopopunjavanja

O Google Drive-u i njegovim mogućnostima smo pisali već nekoliko puta. Ovoga puta donosimo još jednu zanimljivost o Google-ovom cloud servisu. Zapravo, radi se o spreadsheet-ovima ili tabelama koje kreiramo unutar Drive-a. Ako unesete u A1 ćeliju vaše tabele riječ ‘crveno’, a u A2 ćeliju riječ ‘plavo’, potom obilježite te dvije ćelije, držite Ctrl tipku (ako ste na Windowsu) i razvučete ćelije, dobit ćete nekoliko boja koje su se same popunile.

autofill1

Ova mogućnost ‘samopopunjavanja’ je dio Google Sets projekta, koji je dio Google Laba i ugašen je zvanično prošle godine. Bez obzira na to, ostavljen je u Google-ovim spreadsheet-ovima. Podaci koji se ‘samopopunjavaju’ se povlače iz Google-ovih baza koristeći određene algoritme. Skoro sve što možete zamisliti će Google uspjeti nadopuniti, bile to marke automobila, vrste piva, boje, web stranice, gradovi itd. Evo još jednog primjera sa markama automobila.

autofill2

Koliko god ovo bilo zanimljivo, toliko može biti i korisno. Zamislite scenarij gdje radite neko marketing istraživanje, pa vam trebaju nasumični podaci, ili radite anketu gdje vam trebaju neki gradovi. Bez mnogo razmišljanja Google će vam ponuditi te podatke.
Testirajte sami i najzanimljivije stvari podijelite sa nama u komentarima.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.