Justin Knapp-osoba sa milion uređenih članaka na Wikipediji

Wikipedija je šesta najposjećenija stranica na svijetu koja broji gotovo 4 miliona upisa, a svi oni su djelo volontera, bilo da se radi o pisanju ili samo uređivanju. Justin Knapp je jedan od njih( korisničko ime koavf), koji je 19. aprila uredio svoj miloniti članak na Wikipediji. Justin Knapp posjeduje diplomu filozofije i političkih nauka. Međutim, ovaj 31.godišnji Amerikanac, uprkos fakultetetskim diplomama prinuđen je povremeno raditi kao dostavljač pizze.

Uređivanjem članaka se počeo baviti 2005.godine, što znači da je u prsjeku dnevno uredio oko 385 članaka. Knapp je izjavio kako je osnovni razlog za to bila nezaposlenost i višak slobodnog vremena.Uprkos zavidnoj brojci uređenih članaka Justin Knapp do sada nije dobio nikakvu naknadu. Jimmy Wales, osnivač Wikipedije je na svojoj stranici pohvalio Knappa, ali nije izjavio da li će mu dodijeliti neku naknadu za njegov trud. Volonter sa drugom najvećom brojkom uređenih članaka jeste Neil Edwards iz Walesa sa preko 600 hiljada uredaka, koji je samim tip i Knappu najveća konkurencija pri obaranju rekorda.

Međutim, Wikipedija, kao slobodna uređivačka online enciklopedija ne sadrži uvijek potpuno tačne podatke. Tako je nedavno objavljeno kako oko 60% stranica na Wikipediji sadrži činjenične greške, te kako dobar dio urednika tih članaka pravi te greške sa namjerom. Iako je najveća i najposjećenija online enciklopedija dosta toga što pročitate treba uzeti sa rezervom.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi