Internetski servis Snajper pokrenut i u BiH

Snajper je internetski servis koji omogućava mjerenje posjećenosti internetskih stranica u Bosni i Hercegovini na osnovu podataka dobivenih iz najpopularnijeg i najvjerodostojnijeg sistema za praćenje posjećenosti Google Analytics.

Internetski servis Snajper.ba je nastao iz potrebe da se povežu vlasnici web stranica, oglašivači i krajnji kupci/korisnici usluga, ali i kako bi se stvorio standard upoređivanja internet stranica koji pokazuje realno stanje bh. internet tržišta.

Uz pomoć Snajpera moguće je tačno utvrditi šta ljudi rade na internetu, sortirati ih u odgovarajuće grupe prema interesovanjima i povezati se sa njima. Njegova osnovna karakteristika je precizno targetiranje posjetilaca što omogućava komunikaciju sa specifičnim i manjim tržišnim nišama.

„Snajper.ba teži da pokaže veličinu bh. internet tržišta i da doprinese razvoju internet marketinga, posebno u ciljanom oglašavanju i odnosima s javnošću“, istako je Zoran Torbica, vlasnik i autor projekta Snajper.ba.

Internetski servis Snajper, prvi put je pokrenut u Srbiji, te je nakon širenja na hrvatsko tržište došao i u Bosnu i Hercegovinu. S postojanjem ovakvog servisa, dobivaju se pouzdanije informacije o posjećenosti internetskih stranica i onemogućava se plasiranje lažnih priča o popularnosti određene stranice. Na ovaj način, prilikom kreiranja media plana bit će manje grešaka u odabira pravih mjesta za oglašavanje.

„Koliko je Snajper značajan alat govori i činjenica da u Srbiji i Hrvatskoj preko 15 agencija koristi upravo Snajper i kontakt sa blogerima za kreiranje media planova. Izuzetno sam sretan da i u BiH postoji interesovanje za Snajper, što govori i to da nam se u prvih 48 sati od pokretanja servisa prijavilo 14 bh. internet stranica za koje će ovaj servis uvijek biti besplatan. Ovaj broj će zasigurno samo rasti, a kada postigne minimum od 100 stranica postaje značajan i za oglašivače“, dodao je Torbica.

Obzirom da je internet tržište u BiH još u fazi razvoja snajper.ba će zasigurno utjecati kako na njegov razvoj, tako i na povećanje nivoa internetskog oglašavanja, što će mnogim stranicama dovesti nove oglašivače i omogućiti da svi koji se prijave dobiju ravnopravan tretman i ne budu zapostavljeni na internet tržištu.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.