Prenos velikih datoteka

Sve većom popularizacijom video snimaka i slika, kao i nove generacije prenosivih uređaja potreba za prenosom velikih datoteka je sve veća.

Većinom je nemoguće jednu datoteku izdijeliti na manje i tako ih poslati putem elektronske pošte. Najčešće je to slučaj sa različitim streamovima, poput klipova i videa. Ili u slučaju slika, ako su u pitanju slike velikih dimenzija i rezolucije mukotrpno je praviti manje foldere pa ih tako slati. Razlog komplikacija jeste činjenice da većina email servera podržava veličinu poruke do 35MB. Ta veličina poruke je premala za video ili veći broj slika visokog kvaliteta.

Jednostavno rješenje nude različite stranice koje su dostupne na internetu. Većina nas zna za Rapidshare i stranice. Problem kod istih jeste što zahtjevaju da se korisnik prijavi, odnosno da se registruje. Registracija zahtjeva dodatno vrijeme i obavezu. Drugi nedostatak takvih stranica jeste da podržavaju prenos do ca. 100 MB, što zna biti premalo, naročito prilikom prenosa videa.

Samo neke od opcija koje vam se nude su:

–          Filedropper do 5 GB

–          Rapidshare do 5 GB

–          Wetransfer do 2 GB

Ali najveće datoteke podržava „bigtransfer“ sa mogućnosti prenosa do 20 GB. I sve to bez registracije i dodatnih zahtjeva, jednostavno i lako. Naravno, treba naglasiti da je brzina uploada ovisna o brzini dostupnog interneta.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.