Zaštita od virusa koji dolaze preko USB stick-a

Dobijete USB stick od kolege sa posla, prijatelja sa fakulteta ili kolege iz školske klupe, uključite u svoj računar i nakon nekog vremena računar počinje da se gasi ili da se brišu neki podaci, da bi na kraju zaključili da je na USB-u bio virus. Kako spriječiti da dođe do toga, moći ćete pročitati u ovom članku.

Danas je USB stick jedan od najčešće korištenih medija za prenos podataka. Česta pojava je da se preko USB sticka pokupi virus. Koliko god neko bio iskusan sa korištenjem računara i koliko god često koristio USB stick, svima se “omakne“ da pokupe virus preko USB-a. Uprkos antivirusima virusi se uspiju provući preko USB stickova, dosta antivirusa sami od sebe neće ni skenirati USB stick dok im to ne naredite. Znači, antivirus sam od sebe često neće skenirati USB stick, što ga čini pogodnom metom za viruse i njihovo prenošenje. Čak i autoru članka se često desi da dobije virus preko USB sticka, tako da je odlučio poduzeti određene mjere i pronašao korisnu aplikaciju koja je specijalizirana da upravo to spriječi.

Aplikacija koja će vam pomoći da se zaštite da vam preko USB sticka dolaze virusi je Free USB Disk Security. Instalacija je standardna kao i za većinu programa. Aplikacija se sama pokreće kada ubacite USB stick i skenira ga na moguće viruse, te Vas obavijesti o tome da li je virus pronađen ili nije. Korištenje programa je isto tako jako jednostavno.

Free USB Disk Security

Kao što se može vidjeti na slici, nema mnogo opcija, ni podešavanja, samo ukoliko je virus pronađen na Vama je da ga izbrišete. Free USB Disk Security je aplikacija koja se ne plaća, a izvršava svoju svrhu u potpunosti. Podržava  skoro sve Windows operativne sisteme. Aplikacija koristi veoma malo resursa, tako da nije opterećenje za računar i ne usporava njegov rad. Dobra stvar na ovoj aplikaciji jeste što ne zatjeva toliko čest update, tako da se može biti od velike koristi i na računarima koji nemaju pristup internetu. Razlog tome jeste da su ovi virusi uglavnom na “isti šablon“ i slabo imaju mogućnosti da se izmjene iz korijena i da dođe nešto sasvim novo, kao što je slučaj kod virusa koji se šire internetom. Ipak s vremena na vrijeme dođe do većih izmjena pa je potreban update. Autor može ovu aplikaciju samo preporučiti, jer uz antivirus koji drži aktuelnim i ova aplikacija uvijek uspije da pronađe neke viruse. Uvijek treba biti oprezan prilikom korištenja USB stickova, kada se od nekoga posuđuju ili nekome posuđuju i vrate, ne znamo koliko su sigurni. Tako da je ova aplikacija od velike koristi.

Jeste li Vi imali problema sa virusima koje ste dobili preko USB stickova, kako ste se riješili tih virusa, smatrate li ovu aplikaciju korisnom ili je samo trošenje resursa?

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.