Pronađen virus u iOS App Store-u

Kaspersky je zaslužan za otkrivanje  virusa u iOS App Storeu. Aplikacija koja jezaražena nosi naziv ‘Find and Call‘, a ovo je prvi put da se ovo desilo u Appleovoj online trgovini. Jednom instalirana aplikacija ‘Find and Call‘ će vas pitati da registrujete vaš broj telefona i e-mail adresu. Također će nuditi da pronađete vaše prijatelje u Address Booku prije nego što direktno uploada vaše kontakte na drugi server.

Zatim će zaražene aplikacije nastaviti da šalju SMS poruke sa linkom za preuzimanje spomenute aplikacije. SMS poruke će biti prikazane kao da su poslane sa vašeg broja, tako da se povećava mogućnost da primatelji poruka kliknu na link koji širi virus dalje. Također, ista ova aplikacija je pronađena i na Google Play Storeu. Međutim, Apple i Google su  veoma brzo riješili ovaj problem i uklonili ‘Find and Call’ aplikaciju iz svojih online trgovina.

Za više detalja o pronađenom virusu pročitajte na ovom linku.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi