Google: Aktivirano 190 miliona Android uređaja

Ukupan broj prodanih uređaja je dostigao 190 miliona, kazao je Larry Page CEO Google-a, prezentirajući finansijske rezultate za 3. kvartal.

Iako Google ne ostvaruje prihode kada proizvođači Android uređaja koriste njihov softver u svojim telefonima, kompanija je u stanju da iskoristi prednosti reklamiranja na stotinama miliona korisnika njihove platforme.

Kompanija je objavila u julu da se aktivira 550 000 uređaja dnevno, a sada je ta cifra bliža 600 000.

Page navodi kako su ostvarili “ogromne” prihode. Kompanija je ostvarila 9,7 milijardi prihoda, a 2,7 milijardi profita, što je mnogo iznad predviđanja na Wall Streetu.

Interesantno je istači da su ovi rezultati ostvareni u vrijeme kada je Google objavio kupovinu Motoroline mobilne divizije. Neki od glavnih partnera kao što je HTC, objavili su da razmatraju alternative Android platformi jer očekuju da će Motorola imati znatno povoljniji položaj. Samsung već duže vrijeme radi na razvoju svoje Bada platforme koja je već instalirana na određenim Samsung uređajima.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.