Google Music servis nije više u beta fazi

Google je pokrenuo svoj odgovor iCloudu i iTunesu pod nazivom Google Music, servis koji korisnicima omogućava slušanje muzike u oblacima, preuzimanje pjesama na Android Marketu.

Google je uradio izvrstan posao na polju mobilnih uređaja i sa Androidom zauzima daleko najdominantnije mjesto u svijetu sa preko 200 miliona aktivacija. Dok u isto vrijeme, pretraživački gigant, nije imao odgovor na polju muzičkog media servisa. Pristup muzičkom sadržaju na Androidu je bila naknadna misao do sada, ali Google Music pomaže u promjeni te percepcije koju je Google do sada izostavljao.

Jamie Rosenberg, direktor digitalnog sadržaja na Androidu direktno je naglasio razliku u odnosu na Apple-ove servise iCloud i iTunes Match govoreći: “Drugi servisi misle da trebate plaćati svoju muziku da bi je slušali. Ali ne trebate!”

Rosenbergov komentar je i priznanje da Google kasni sa ovim servisom, s obzirom da se susreće s teškom konkurencijom. Apple-ov iTunes je bio dominantan u prodaji muzičkog sadržaja deceniju, i uspjeli su zaključiti ugovore sa svim većim muzičkim izdavačima. Facebook sa svojih 800 miliona korisnika nedavno je integrisao Spotify servis za trenutno dijeljenje muzičkog sadržaja. U međuvremenu, Amazon-ov servis za sinhronizaciju file-ova, Apple-ov iTunes Match i čak i Dropbox dopuštaju da pohranjujete muzički sadržaj u oblacima i slušate bilo gdje. S druge strane muzički servisi Spotify, MOG, Rdio i Grooveshark (ili njihov stariji rođak Last.fm) su stekli povjerenje publike željne novog sadržaja.

Na suprot tome, Google donosi integraciju sa Androidom, koji je sada najpopularnija platforma za pametne telefone, i obećanje da će integrirati servis kroz svoju socijalnu mrežu Google+, koja do sada broji 40 miliona korisnika.

Već je kroz Google Music beta verziju bilo utvrđeno da će Google omogućiti korisnicima u SAD-u upload muzike na svoj cloud servis i omogućiti slušanje na desktop preglednicima i Android uređajima. Google Music omogućava korisnicima pohranu do 20 000 pjesama u oblacima, što je za 5 000 manje nego što nudi iTunes Match koji košta 25 dolara godišnje, dok je Google Music potpuno besplatan.

Najveća promjena je dodavanje pjesama u Android Market. Goole je obećao da će biti dostupni milioni pjesama, kao i novi album Coldplay-a. Screenshot kojeg je prikazao Google, otkriva pjesme Drake-a i Pearl Jam-a. Iz kompanije su isto naveli da će tu biti sadržaja Roling Stones-a, kao i Busta Rhymes koji svoji novi album izdaje najprije kroz Google Music servis.

Google navodi da su se udružili sa svim vodećim izdavačkim kućama kao što su EMI, Universal Music Group, Sony Music Entertainment i s nekim nezavisnim kao Beggars, Merge and Warp. Primjetno je da tu nedostaje Warner Music Group. Iz kompanije navode da rade sve što mogu kako bi obezbjedili što više sadržaja u što kraćem mogućem roku.

Google je također predstavio “Artist Hub”  koji omogućuje muzičarima da izrade svoju početnu stranicu, upload pjesama i postavljanje cijene za iste. Idealno, ovo predstavlja dosta jednostavan pristup u prodaji muzike. Kao i kod iTunes-a, autori dobivaju 70% prihoda od prodaje, dok Google zadržava 30%.

Google je sklopio partnerstvo sa T-Mobile-om kako bi omogućio korisnicima da kupuju pjesme i plaćaju ih direktno kroz račune za telefon. To u cjelini olakšava kompletan posao kupovine muzike i navodi korisnike da kupe još i više.

Google Music servis će se nači na Android Marketu za korisnike u SAD-u kroz nekoliko dana. Nije bilo govora kada će biti dostupan u drugim zemljama.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.