Mozilla donosi snagu weba na telefone

Kada je Mozilla najavila ulazak na tržište mobilnih telefona sa mobilnim operativnim sistemom Firefox, mnogi su pomislili da imaju male šanse s obzirom na već dugoročnije prisustvo iOS-a i Androida. Da je jako teško pronaći poziciju na ovom brzorastućem tržištu pokazuje i primjer Microsofta i Nokie, koji ni zajedničkim snagama ne uspjevaju doći do približnih rezultata koje ostvaruju Google i Apple. Pored toga postoji nekoliko operativnih sistema koji su prisutni na marginama tržišta poput BlackBerryOS-a, BaDa OS-a, a nedavno se ovom tržištu priključio i Ubuntu koji nudi svoju verziju OS-a za telefone i tablete.

S obzirom na ovakvo stanje na tržištu, ljudi se s pravom pitaju šta novo može donijeti Firefox. Kakav god rezultat da ostvari, Firefox bi mogao imati odličnu početnu poziciju. Na konferenciji posvećenoj mobilnim tehnologija, Mobile World Congress 2013 u Barseloni, Mozilla je objavila listu telekom operatera koji će kao partneri “pogurati” Firefox telefone na tržište. Lista uključuje imena kao: América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN i VimpelCom.

Prvi talas Firefox uređaja biće dostupan korisnicima u zemljama kao što su: Brazil, Kolumbija, Mađarska, Meksiko, Crna Gora, Poljska, Srbija, Španija i Venecuela. Dodatna imena će biti objavljena uskoro. Mozilla donosi telefone koji pružaju većinu funkcionalnosti kao i telefoni koji su već prisutni na tršištu po nižim cijenama.

Iz Mozille dolazi informacija da će se prvi Firefox uređaji na američkom tržištu pojaviti tek slijedeće godine, do kada će raditi na razvoju konkurentnih uređaja u partnerstvu sa proizvođačima kao što su ZTE, Alcatel, Huawei i LG.

Za kraj važno je istaći i prisustvo Mozilla udruženja u BiH, od kojeg možemo očekivati lokalizaciju OS-a na bosanski jezik i druge beneficije.

Izvor: Mozilla Blog.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.