Programeri i dalje favoriziraju iOS u odnosu na Android platformu

Tokom Le Web konferencije koja se nedavno održala u Parizu, Google-ov CEO Eric Schmidt je na sceni podjelio predviđanja kako će do kraja 2012. godine programeri favorizirati Android u odnosu na iOS platformu. Schmidt govori da će u naredni 6 mjeseci programeri objavljivati Android aplikacije prije nego iOS zahvaljujući široj rasprostranjenosti Android uređaja. Međutim, analitička kompanija Flurry to vidi drugačije.

Flurry je analitička kompanija za mobilne aplikacije koja ima podatke o svakoj popularnijoj platformi za pametne telefone. Do sada je preko 55 hiljada kompanija koristilo usluge Flurry kompanije, za više od 135 hiljada aplikacija. Programeri koriste Flurry podatke prije nego što su aplikacije inicijalno isporučene (iz više razloga), kako bi programeri imali uvid koje će platforme podržavati.

Flurry je prikupio podatke od 55 hiljada aplikacija pokrenutih u 2011. godini. Dok je podrška za Android lagano povećana (2% u 4. kvartalu), iOS razvoj je doživio eksploziju. U 4. kvartalu 73% programera se prije odlučilo za iOS nego Android.

Ovi podaci dolaze od korisnika koji koriste Flurry, ne od svih aplikacija generalno. Ipak, Flurry Analytics obuhvata 25% aplikacija preuzetih sa App Store-a i Android Marketa kombinovano. Postoji dobar razlog zašto su Flurry podaci precizni, posebno kada se uzme u obzir faktor novca.

Schmidt predviđa da će programeri favorizirati Android ispred iOS platforme oslanjajući se na broj Android uređaja. Ne na to koliko novca zarade aplikacije. Poredeći kupovinu određene aplikacije kroz dvije platforme može se zaključiti koliko su iOS korisnici spremni potrošiti više novca za aplikacije. Prema Flurry-u, programeri zarade 3 do 4 puta više koristeći iOS platformu. U prosjeku za svaki $1.00 generisan na iOS-u, aplikacija će genrisati $0.24 na Androidu.

Google svakako vodi Android Market u pravom smjeru, ali  će trebati više od ponude većeg obima dostupnih uređaja kako bi osigurao podršku programera. Dok faktor novca ne pređe na stranu Androida, iOS platfroma će ostati prvi izbor

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.