Uskoro Apple po cijeni već od 99 dolara

U krugovima bliskim Appleu uveliko se govori o izlasku na tržište jeftinije verzije iPhonea. U izvještaju se navodi kako bi jeftiniji iPhone trebao koštati od 99 do 149 dolara bilo gdje u svijetu, a na tržištu bi se trebao pojaviti krajem ove godine. Ovakva ideja dio je nastojanja da se privuče veći broj kupaca na tržištima u razvoju, a poseban akcenat se stavlja na Kinu.

U decembru je Apple na kineskom tržištu uspio prodati preko 2 miliona iPhone 5 uređaja prvog vikenda po izlasku, a time je ostvaren profit od 5.7 milijardi dolara. Tim Cook je tada izjavio kako je Kina vema značajno tržište za Apple. Prodaja jeftinije verzije iPhonea predstavlja strategiju za napredak Applea, koji je do sada pokušavao to uraditi sa prodajom starijih verzija po dosta sniženim cijenama, što mu je uspjevalo. Uređaj će korisiti jeftinije dijelove, a vjerovatno će biti i manji od sadašnjih, navodi se u izvorima bliskim Appleu.

Apple je prodao više od 270 miliona iPhone uređaja širom svijeta, a prošlogodišnji profit iznosi 80.5 milijardi dolara, što je više od polovine ukupnih njegovih prihoda.

Izvor:

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi