Near Field Communication (NFC) – Najjednostavniji način razmjene sadržaja

Near Field Communication (NFC) ili u slobodnom prijevodu komunikacija iz blizine, predstavlja tehnologiju koja na inovativan način pokušava unaprijediti komunikaciju dva elektronska uređaja ili u nekim slučajevima, na jednoj strani elektronskog uređaja, a na drugoj može biti i čip, koji dobija napajanje putem magnetne indukcije. Ovakvi čipovi su poznatiji pod nazivom „tag“.

Prema definiciji sa wikipedie, NFC predstavlja skup standarda za pametne telefone ili slične uređaje za uspostavljanje bežične veze, tako što se uređaji približe jedan uz drugi, obično ne više od par centimetara. Od trenutno dostupnih aplikacija i onih koje bi trebalo da se pojave u skorijoj budućnosti, očekuje se da omoguće obavljanje transakcija bez izravnog povezivanja uređaja, razmjenu podataka i pojednostavljeno podešavanje uređaja za korištenje neke naprednije tehnologije kao što je Wi-Fi ili Bluetooth.

NFC omogućava komunikaciju na veoma malim brzinama, što je svakako prednost pri potrošnji energije, a sama konkecija se može iskoristiti za automatsko konfigurisanje Bluetooth ili Wi-Fi konekcije. Vrlo dobar primjer ovog načina razmjene podataka je Android Beam, aplikacija koju je Google predstavio zajedno sa Ice Cream Sandwich OS-om, a koja koristi NFC tehnologiju da bi se uparila dva Android uređaja i preko Bluetooth konekcije razmjenili omiljene linkove do određenih stranica, kontaktne informacije, YouTube video ili neke druge podatke.

Sa Jelly Bean updateom je došla naprednija Beam aplikacija, koja omogućava slanje fotografija i video datoteka.

S Beam predstavlja nadogradnju aplikacije od strane Samsunga, koja je najprije iskorištena na Galaxy S 3 telefonima, a razlikuje se od Android Beam aplikacije po tome što za prijenos podataka koristi Wi-FI konekciju.

Većina vodećih kompanija na tržištu pametnih telefona i tableta podržava razvoj ove tehnologije kroz ponudu aplikacija ili ugradnju NFC-a u svoje uređaje. Svakako, u tome prednjače Google, Samsung, Nokia i Microsoft, dok je Apple još uvijek po strani i tek je omogućio neke aplikacije koje su po načinu razmjene podataka dosta slične Beam aplikaciji, ali još uvijek zatvorene unutar kruga iPhone, iPad korisnika i bez korištenja NFC  tehnologije.

Od mnogih načina primjene NFC tehnologije, najveću je pažnju javnosti privukla mogućnost plaćanja na način kako to danas radimo sa raznim shopping karticama. Prva aplikacija koja je najavila revoluciju u plaćanju je Google Wallet, aplikacija koja omogućava da integrišemo više kartica, pohranimo podatke na telefon i pretvorimo pametni telefon u „pametni novčanik“. Svakako  govorimo o idealnom scenariju, jer se iznad glave pojavljuje mnogo upitnika, kako je ovo nova tehnologija za koju još ne znamo koliko je sigurna.

Najveći telekomunikacijski provider u BiH, BH Telecom, nedavno je objavio informacije o potpisu ugovora sa firmom Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Zagreba, kojim bi trebali unaprijediti mCommerce uslugu. Ova nadogradnja, između ostalog, podrazumjeva korištenje NFC tehnologije za beskontaknto plaćanje, kroz korištenje mWallet aplikacije. Još uvijek nema informacija koje vrste usluga će biti moguće plaćati, te kakav je biznis plan iza ovog projekta. Nama ostaje da vidimo na koji će način naše tržište prihvatiti korištenje ovakve usluge.

Sama činjenica da je naš telefon postao novčanik, navodi na razmišljanje šta bi se desilo kada bi ga izgubili i kada bi došao u posjed druge osobe. Dodatni sigurnosni mehanizam je da se za svaku transakciju unosi PIN, ali sve su to načini koji ne ulijevaju dovoljnu sigurnost korisnicima. NFC tehnologija za razliku od Bluetooth i Wi-Fi konekcije ne šalje široke talase, ograničenje je na nekoliko centimetara, ali je i takve talase moguće uhvatiti koristeći naprednije uređaje i izvršiti napade kao što je „man in the middle“, prisluškivanje, izmjena podataka i sl.

Sam daljni razvoj tehnologije zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je i podrška od vodećih kompanija, od kojih u ovom trenutku izostaje ona od Applea. Neki su ovaj momenat iskoristili da samu tehnologiju proglase mrtvom, iako je sama još uvijek u svojim počecima, a aplikacije koje bi iskoristile njene mogućnosti još uvijek dolaze.

U marketinškom svijetu se često NFC tehnolgija uspoređuje sa QR kodom, koji se može printati na papir i skeniranjem kroz određene aplikacije doći do dodatnih informacija u digitalnom obliku. QR kod isprintan na papir ili prikazan negdje drugo, vrlo često sadrži samo link do stranice koja nudi više informacija o proizvodima, uslugama, kampanjama ili nečemu drugom što je predstavljeno marketinškom akcijom. Između ove dvije tehnologije postoji jasna distinkcija i potrebno je razumjeti da NFC tehnologija pruža mnogo više mogućnosti, iako ne dijeli onu praktičnost koju ima QR kod printanjem na papir.

Ispred ove dvije tehnologije stoji vrijeme i korisnici koji će pokazati da li iz njih mogu izvući dovoljno koristi bez da se u velikoj mjeri narušava privatnost i sigurnost podataka.

NFC tehnologija nije namjenjena samo za korištenje putem pametnih telefona ili sličnih uređaja. Vrlo dobar i inovativan način korištenja ove tehnologije predstavlja Startup projekat pod nazivom NFC Ring. To je prsten koji nosimo na ruci i služi nam da otključavamo vrata, prenosimo informacije ili se povezujemo sa drugim korisnicima. Za bolji prikaz ove usluge preporučujemo da pogledate video.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.