[VIDEO] XAMPP i WordPress instalacija

Ako ste webmaster, i ako se uz to vaša stranica vrti na Apache web serveru i MySQL-u a rađena je uz pomoć PHP jezika onda je XAMPP stvar koja će vam biti od velike pomoći da bez potrošenog novca pravite web stranice i testirate iste.

Lično ga koristim za oboje. Posebno je pogodan za testiranje, jer je uvijek nezgodno isprobavati ili dodavati nove stvari na ‘živi sistem’. Naravno, uvijek postoji backup, ali zašto sebi komplikovati život kad jednostavno možete uraditi nešto na testnom sistemu i to isto primjeniti na pravi sistem tek kad ste 100% sigurni da to i radi.

Ovakav sličan problem je imala Hana Kazazović (na netu bolje poznata kao cyberbosanka). Konverzaciju, koja slijedi, smo vodili na Twitteru.

Predložio sam joj XAMPP, a ona mi je dala ideju za članak.

Da još malo bolje objasnim šta je ustvari XAMPP.

XAMPP (cross-platform, Apache, MySQL, PHP, Perl), ako vam ove riječi ne govore mnogo, ne trebate se zabrinuti. Ukratko, ovo su tehnologije uz pomoć i na kojima se većina web stranica na internetu danas nalazi. Inače je ovo sve instalirano ne nekim udaljenim serverima, i vi im pristupate preko interneta. Naravno, plaćaju se. XAMPP vam omogućava da sve tehnologije instalirate na vašu lokalnu mašinu i direktno im pristupate (bez aktivne internet konekcije). Možete ga skinuti sa ove lokacije.

Napomena: Veoma je bitno da nakon što završite sa radom obavezno isključite servise koje ste koristili. Inače ostavljate otvorene pojedine portove koji maliciozni korisnici mogu iskorisiti da provale u sistem. Ovo također napominjem u videu, ali opet govorim zato što je jako važno!

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.