Apple mora javno priznati da Samsung nije kopirao dizajn iPada

Jučer je Sud u Velikoj Britaniji donio presudu da Samsung nije kopirao iPad, te je naredio Appleu da to mora javno da prizna, kako bi nadoknadio pretrpljenju štetu Samsungu zbog javnih optužbi. Priznanje mora biti objavljeno na Appleovoj stranici  u Velikoj Britaniji i treba da stoji tako šest mjeseci, kao i da bude i distribuirano u nekoliko britanskih časopisa i novina. Ovu pomalo ponižavajuću presudu za Apple donio je sudac Colin Birss, koji je u svojim izjavama otišao toliko daleko da se izjasnio da Samsung nije dovoljno “cool”, te da ne može biti nikakve kopije iPada. Apple je sam pokrenuo tužbu i dobio još jedan šamar u lice. Appleov advokat Richard Hacon smatra kako će ova presuda  imati negativan efekat na poslovanje kompanije.

Nijedna kompanija ne želi da reklamira konkurenciju na svojoj stranici’ izjavio je Hacon.

Apple ima pravo na žalbu, koja bi po svemu sudeći mogla biti odbijena. Ova presuda nije jedina legalna bitka između Applea i Samsunga, jer se ovakve bitke vode i u Njemačkoj, Holandiji i Americi. Međutim, u Americi je Apple ipak uspio isposlovati zabranu prodaje Galaxy Taba 10.1.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi