Dell Sputnik, Ubuntu developer laptop

Dell je tokom ove godine lansirao eksperiment da vidi da li bi mogao napraviti neodoljiv Linux laptop za programere. Proizvod, kojem su dali kodni naziv Sputnik dolazi sa XPS13 Ultrabook-om na kojem se vrti Ubuntu 12.04.

Softversko okruženje je u potpunosti prilagođeno za programere, koje donosi znatan broj korisnih alata, framework za automatsku instalaciju specifičnih projekata, kao i alate za deployment cloud aplikacija. Dell je dosta pažnje obratio prilagođavanju hardware-a, optimizirajući drivere za bolju podršku touch kontrole i dodavajući podršku mnogim drugim stvarima, kao što je uključivanje WiFi-a preko tastature.

Kada je Dell objavio projekat Sputnik u maju, rekli su da je potreno oko 6 mjeseci da se pilot projekat pretvori iz koncepta u stvarni proizvod. U ovosedmičnoj izjavi, navode da su odlučili nastaviti sa ovim projektom. Sputnik će biti “lansiran” ove godine i bit će dostupan određenim tržištima. Iz kompanije navode da prilagođavaju proizvod slušajući povratne informacije programera.

“Od kada smo objavili projekat Sputnik prije dva mjeseca, ne prestajemo biti oduševljeni količinom i kvalitetom interesovanja i smjernica koje primamo,” govori Dell marketing direktor Barton George. “Slušajući developere, Dell može ponuditi rješenja i proizvode kako bi im pomogao da budu produktivniji i spremniji za veće inovacije.”

13.3-inčni XPS 13 ima graciozno izrađen vanjski dio i solidne hardware-ske specifikacije. Trenutni model dolazi sa SSD diskom, Intelovom grafikom, 4 GB RAM-a, rezoluciju ekrana 1366×768, te opciju za i5 ili i7 CPU. Izgleda kao neodoljiv komad hardware-a, pored toga što mu nedostaje 1440×900 rezolucija.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.