U Mostaru održan Regionalni sastanak predstavnika Evropskog udruženja studenata tehnike (BEST)

Od 10. do 14. februara u posjeti Univerzitetu Dzemal Bijedic u Mostaru su bili članovi Evropskog udruženja studenata tehnike (BEST). Cilj ove posjete je bio održavanje Regionalnog sastanka predstavnika BEST-a(Regional Meeting Evaluation SIM Mostar 2012).

Tokom tri radna dana zajedno su radili na ispunjavanju ciljeva organizacije i kreiranju budućih projekata. Sa kolegama iz Mostara su imali razgovore o budućim projektima i razvijanju Observer BEST Groupe Mostar.

Unatoč elementarnim i drugim nepogodama članovi OBG Mostar i studenti Univerziteta  Džemal Bijedić su uspijeli ugostiti kolege iz Portugala, Španije, Poljske, Belgije, Mađarske, Turske i Srbije te im obezbijedili prostorije za rad. Svojim organizacionim sposobnostima i zalaganjem pokazali su da zaslužuju povjerenje koje im je ukazala ova Evropska studentska organizacija.

Prema riječima glavnog organizatora, Nermine Baljić, gosti su otišli zadovoljni sa željom da ponovno posjete Mostar i rade na jednom od sljedećih projekata  u organizaciji OBG-a Mostar.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast da smo unatoč elementarnoj nepogodi i svim ostalim preprekema uspjeli da uspješno organiziramo prvi internacionalni događaj OBG-a Mostar, te na taj način otvorili velika – evropska vrata svim studentima Univerziteta.” kazao je Almir Dodigović, predsjednik OBG-a Mostar.

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru je studentski klub posvećen izučavanju, promovisanju i unapređivanju tehničkih fakulteta.Ovo udruženje studenata  trenutno ima status Observer BEST Groupe i u budućnosti planira da postane punopravni član u BEST-u tj. da dobije status Local BEST Group.

BEST (Udruženje studenata tehnike Evrope, eng. Board of European Students of Technology) je apolitička i neprofitna organizacija studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka koja postoji od 1989. godine. Kroz svoje djelatnosti – stručne kurseve, inženjerska takmičenja i sajmove zapošljavanja – studentima omogućava mobilnost, stručno usavršavanje i započinjanje karijere u struci. Broji više od 3000 članova sa 91 univerziteta iz 30 evropskih zemalja, a aktivnostima koje organizuje direktno utiče na milion studenata.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.