Od danas i na Facebooku verifikovani nalozi i nadimci

Twitter i Google+ ih već odavno imaju, a od danas im se priključuje i Facebook. Verifikovani nalozi predstavljaju naloge većinom poznatih i ‘slavnih’ korisnika ovih društvenih mreža, s ciljem da se dokaže njihov pravi indentitet, te da to nisu   lažni nalozi.

Kako prenosi TechCrunch, Facebook će nekolicini svojih korisnika koji imaju mnogo pretplatnika poslati zahtjev da verifikuju svoj nalog. Zašto onima koji imaju mnogo pretplatnika? Vrlo je jednostavno, prijatelja možete imati maksimalno 5000, a pretplatnika gotovo bezbroj.

 

Nema šanse da se sami ‘nametnete’ da verifikujete svoj profil, ljudi koji će biti u mogućnosti verifikacije će biti isključivo birani od strane Facebook-a. Da bi verifikovali nalog, osobe moraju dostaviti sliku svoje lične karte (!), koja će biti izbrisana odmah nakon što im se utvrdi indentitet.

Ovim korisnicima se također nudi mogućnost da dodaju neki nadimak, koji će biti prikazan uz pravo ime ili kao potpuna zamjena pravog imena. Uz pomoć ovog nadimka će ih ostali korisnici moći lakše naći putem pretraživača. Tako će npr. Stefani Germanotta, poznatija kao Lady Gaga, moći prikazati svoje ime kao ‘Stefani Germanotta (Lady Gaga)‘ ili samo ‘Lady Gaga‘, pri tome će joj pravo ime biti prikazano kada odete na About njenog profila.

Koji je cilj svega ovoga? Facebook prije svega želi verifikovane naloge istaknuti u vašoj People To Subcribe To listi, i to je u suštini to.

Također je važno napomenuti kako Facebook verifikovani nalozi neće imati nikakvu ‘zvjezdicu’ koja potvrđuje da su nalozi verifikovani, kao što to radi konkurencija iz Twitter-a i Google-a. Postavlja se pitanje da li je ovo uopće pravi potez, ili uzalud potrošeno vrijeme.

Činjenica je da se pojavio problem sa nalozima koji imaju mnogo pretplanika samo radi imena ili sexy profilne slike koju imaju, a Facebook algoritam ih često predlaže upravo iz razloga što imaju mnogo pretplatnika, pa je verifikacija vjerovatno početak borbe protiv toga.

Sigurno će ovo smanjiti praćenje fake naloga, koji bi možda na neki način mogli naštetiti ‘slavnima’, ali zašto se Facebook nije jednostavno okrenuo borbi protiv takvih naloga?

[slika: flickr / Laughing Squid]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.