U Estoniji djeca od prvog razreda osnovne škole uče programirati

Estonska fondacija ‘Tiger Leap’ je u septembru ove godine pokrenula program pod nazivom ‘ProgeTiiger’. U okviru ovog programa učenicima od prvog do dvanaestog razreda će biti omogućeno upoznavanje sa izradom i razvojem web i mobilnih aplikacija.
‘Interes učenika za korištenjem modernih tehnologija raste iz godine u godine. Sa ‘ProTiiger’ programom mi stvaramo preduvjet da se učenici razviju od potrošača softvera do programera softvera’, izjavio je Ave Laurington, menadžer fondacije ‘Tiger Leap’.

U prvoj fazi ovaj projekat se odnosi samo na određene škole, dok će se narednih godina ukoliko žele moći priključiti sve javne škole. Odmah na početku programa, učitelji će proći određene obuke kako bi mogli pomoći svojim učenicima da savladaju osnove programiranja. Materijal za rad sa učenicima na svim nivoima je već omogućen. Fondacija ‘Tiger Leap’ je odlučila pokrenuti ovaj projekat, jer su vidjeli koliko mnogo kompanija u Estoniji se bori da pronađe pristojne programere.

Od ovog programa se očekuje da doprinese razvoju Estonije u IT polju, kako u Istočnoj Evropi tako i šire. Estonija je poznata kao država sa jednom od najbržih internet konekcija u svijetu. Također, programeri iz Estonije su razvili Skype, koji je nedavno prodan Microsoftu za 8.5 milijardi dolara. Još 1997. godine Estonija je odlučila uložiti ogromna sredstva u razvoj i širenje kompjuterske i mrežne infraktrukture,a ovim programom idu korak dalje uvodeći programiranje u osnovnu školu.

Izvor :ubuntulife.net

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi