Uspješno realiziran projekat Edukacijom do inovacije

Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Mostar u saradnji sa Unijom studenata Univerziteta ‘Džemal Bijedić’,  proteklih je dana uspješno realiziralo svoj projekat “Edukacijom do inovacije” – stručne posjete kompanijama za studente tehničkih fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Učesnici u projektu su dobili priliku da se upoznaju sa vizijom i ciljevima, radnom atmosferom i načinom poslovanja kompanija koje su sudjelovale u projektu.

Studenti koji su izrazili želju da posjete poljoprivredni kombinat HEPOK su imali priliku da se upoznaju sa cijelokupnim procesom proizvodnje koji ova firma nudi od ulaska sirovine u proizvodni pogon, pranja i pripremanja sirovine za daljni proces prerade, pa sve do gotovih proizvoda, koje su studenti imali priliku i sami da degustiraju i uvjere se u kvalitet tih proizvoda. Studenima je također predstavljen i savremeni pogon za pakovanje sokova prema najnovijim standardima koji se u ovoj firmi koristi.

BH Telecom, najveća telekomunikacijska kompanija u Bosni i Hercegovini, je studentima  pružila priliku da iz prve ruke saznaju sve što ih zanima o internet mreži, 2G i 3G mobilnoj mreži ove kompanije. Svi studenti koji su dobili priliku da posjete ovu kompaniju su izrazili zadovoljstvo zbog pružene prilike da se posjeti jedna ovakva kompanija, koja je vodeća u svojoj oblasti poslovanja.

Zinkteknik, jedna od vodećih firmi u Evropi u livenju cinka sa djelatnošću u Bredarydu i Mostaru u BiH, je također otvorila svoja vrata studentima Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Studentima su predstavljeni proizvodi u procesu nastajanja na automatima sa visokim stepenom robotizacije i automatizacije. Između ostalog studenti su vidjeli i Sistem upravljanaj kvalitetom i kako on praktično funkcioniše, te kako ova firma vodi računa o zbrinjavanju specijanog otpada i gospodarenje istim.

HP Investing je također bila kompanija koja je buduće inžinjere upoznala sa načinom rada i trenutnim projektima na kojima radi, među kojima su i izgradnja “Sarajevske zaobilaznice” , rekonstrukcija magistralnog puta Bugojno-Kupres, rekonstrukcija mostova u Olovu, Kladnju, Živinicama te mnogi drugi. Prilikom posjete, mladi građevinci su vidjeli betonaru, silose, pogone za separaciju pjeska te proizvodnu halu ove kompanije.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europskog udruženja studenata tehnike – BEST. To je volonterska i neprofitna studentska organizacija koja studentima Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanja organizacijskih vještina, upoznavanja europskih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

BEST (Udruženje studenata tehnike Europe, eng. Board of European Students of Technology) je apolitička i neprofitna organizacija studenata tehnike, tehnologije i prirodnih znanosti koja postoji od 1989. godine. Kroz svoje djelatnosti – stručne tečajeve, inženjerska natjecanja i sajmove zapošljavanja – studentima omogućava mobilnost, stručno usavršavanje i započinjanje karijere u struci. Broji više od 4800 članova sa 93 sveučilišta iz 32 europske zemlje, a aktivnostima koje organizira direktno utječe na milijun studenata, priopćeno je iz BEST-a.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.