Chime.in nova društvena mreža

Chime.in polako se diže na ljestvici uspjeha, i to na pomalo neobičan način. Već neko vrijeme se šire glasine da UberMedia (ekipa koja je zaslužna za neke od Twitter platformi) planira lansiranje Twitter konkurenta, i konačno je tu, ali ne djeluje samo kao Twitter konkurent, već i kao Facebook i Digg. Mnogi mediji su već pisali o Chime–u, ovim člankom ćemo proširiti vijest o njegovoj pojavi, te upoznati čitaoce sa njegovim načinom rada. Da li će se uspjeti održati među konkurentima, vrijeme će pokazati.

Na koji način se ne razlikuje od ostalih

 

Kao i kod vaših drugih mreža, susrećemo se sa tokom informacija u samom središtu (Timeline, ili domišljatiji naziv u ovom slučaju Chimeline) koji možete filtrirati po vremenu, subscribe–ovima, like–ovima i sličnim. Kako se na slici već vidi, izuzmemo li zelenkastu dekoraciju, dobijamo šablon sličan Facebook–ovom, ili čak i Twitter–ovom.

Na koji način se razlikuje od ostalih

Pored velike sličnosti sa ostalim mrežama, princip rada je ipak malo drugačiji. Na Chime–u niste bitni vi, nego vaše polje interesovanja. Možete pratiti neku osobu, ili čak „dio osobe“, kako je izjavio Bill Gross iz korporacije UberMedia. U principu, ne filtrira se po osobama, već po onom što napišu. Društvene mreže su svuda oko nas pa čak i dio nas, stoga se nije teško izgubiti u izobilju informacija. Chime pokušava izdići temu iznad pojedinca, u nadi da povisi značaj web-a. Jon Kraft objašnjava kako nam Chime omogućava povezivanje sa drugima na osnovu onog što nas zanima, odabirom najboljih stvari sa vrha, te nam ih dostavlja. Ako čak to nije dovoljno, kako vam se sviđa činjenica da će Chime.in platiti svojim korisnicima? Chime pokušava na drugačiji način pristupiti  internet oglašavanju, no ipak nije tako jednostavno kao što zvuči, novce nikad nije lako zaraditi. Korisnici će vidjeti pola prihoda od reklame koja se pojavljuje na njihovom profilu, te ako ste vi odgovorni za prodavanje te lokacije za reklamu dobivate cijeli profit spomenute reklame. Na Facebook–u vam je stranica puna reklama, a sav prihod sljeduje njemu. Chime.in vam u jednu ruku pruža veće vlasništvo nad vlastitim profilom nego ostale mreže.

Da li može opstati ?

Na ovo pitanje je veoma lako ali istovremeno i veoma teško odgovoriti. Neće opstati jer sam Facebook ima preko 800 miliona aktivnih naloga, ne uzimajući u obzir drugoplasirane mreže. Sa druge strane, Chime.in nudi zaradu za svoje korisnike. Ne zaboravimo da je Google+ također izazvao veliki interes, no nije postigao očekivani uspjeh.

Ali da vidimo ko još nastoji segmentirati društvene mreže korisnikovim željama i interesovanju? Pa ne mnogi, samo Facebook, Twitter, Google+ …

Facebook sa novom Subscribe opcijom pokušava smanjiti sve veći porast News Feed–ova.

Twitter je nešto slično pokrenuo čak i ranije sa svojim listama.

Google+ je ponudio izdvajanje osoba u krugove (circle) kako bismo segmentirali prijatelje, te mogli koristiti kao interesne grupe.

Dobijamo sliku kako Chime.in možda pokušava biti rješenje problema koji će sam stvoriti? Koliko je zapravo teško, nama korisnicima društvenih mreža rasporediti sebi prijatelje od interesovanja, od grupa i sličnoga? Kolege sa posla, školski prijatelji, IT entuzijasti, moji idoli …

O načinu prijave

 

Chime.in je još u beta fazi. Ako požurite možda uspijete upasti u fazu testiranja. Ukoliko ipak ne uspijete osigurati nalog, javite se mailom i mi ćemo vam poslati pozivnicu. Mala napomena, pozivi su ograničeni !

Način registracije je standardan, na volju vam je prepušteno da se povežete na osnovu Facebook ili Twitter naloga, ili da popunite klasičnu registracijsku formu.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.