Ice Cream Sandwich source code dostupan uskoro; Pripremite se za ROM-ove!

Android zajednica koja radi na modifikacijama ove platforme kako bi je omogućili na drugim uređajima ili promjenili korisnički interfejs možda nije većina, ali je sigurno najpredanija i najglasnija. Kada je Google objavio da ne želi davati source code za Honeycomb platformu, predani hakeri su bili frustrirani i tražili su valjan razlog za ovakav potez Google-a. Naravno, iz Google-a su rekli da je Honeycomb platforma za tablete i ukoliko se bude koristila na telefonima, onda će stvoriti jako loše korisničko iskustvo, što uglavnom ima smisla.

Ice Cream Sandwich (ICS) neće imati probleme poput Honeycomb-a, jer se radi o jednoj platformi i za telefone i tablete. Predstavljen  je u Hong Kongu 18. Oktobra i dolazi sa mnogim poboljšanjima. Rekli bismo da se radi o kombinaciji najboljeg iz Gingerbread-a i Honeycomb-a.

“Android 4.0 je izgrađen na stvarima koje najviše volimo kod Androida,” govori Google na svom Android Developers Blogu. “Jednostavni multitasking, bogate notifikacije, promjenjivi početni ekran, widgeti čiju je veličinu moguće mjenjati, široka interaktivnost, te dodaje nove načine u pogledu komunikacije i dijeljenja.” Manja poboljšanja dolaze u pogledu copy/paste opcije, logiranja podataka, upozorenja, i opcija koju smo dugo čekali, jednostavno uzimanje screenshota pritiskom tipke za uključivanje/isključivanje i volume tipke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postoji mnogo razloga zbog kojih se radujemo izlasku ICS-a, a jedan od njih je svakako korištenje ovog OS-a na drugim telefonima. Na postavljeno pitanje o izlasku update-a za ostale uređaje iz Google-a dolazi više puta isti odgovor. To uglavnom zavisi od operatera koji rade update za starije uređaje, ali teoretski ICS će raditi na bilo kojem uređaju koji sada normalno pokreće Gingerbread. Šanse da vidimo ICS na starijim uređajima su utoliko veće kada znamo da je Dan Morrill, Google developer, na oficijelnoj grupi Android Building najavio da će biti objavljen source code za ICS čim se prvi uređaji nađu u prodaji. To znači da će se razni Android programeri i hakeri prihvatiti posla kako bi omogućili ICS na bilo kojem uređaju.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.