Na Facebook-u uskoro 14% populacije svijeta

Facebook će uskoro imati 14 procenata svjetske populacije. Nova studija govori da će dostići cifru od milijardu korisnika ove godine.

Gregory Lyons, senior analitičar u marketinškoj kompaniji iCrossing, izrekao je cifru oslanjajući se na dosadašnji rast Facebook-a i otkrio da bi se to moglo dogoditi u augustu. Trenutno, socijalna mreža broji 800 000 korisnika. On dalje otkriva da je Facebook incijalno doživio eksponencijalan rast, da bi kasnije doživio manji pad progresa, što je rezultiralo linearnim rastom. Usporavanje je uzrokovano tapkanjem na 49 i 47 procenata populacije SAD-a i Velike Britanije. Novi broj korisnika je “usporen ili zaustavljen.”

Izgleda da Facebook-ov konkurent Google+ i dalje eksponencijalno raste, dostižući  62 miliona korisnika u 6 mjeseci, prema statistici koju navodi Paul Allen. Google+ je za samo 2 mjeseca dostigao cifru od 10 miliona korisnika, dok je Facebook to uspio za 38 mjeseci. Međutim, Google+ je rođen u vrijeme kada dominiraju socijalne mreže. Ne kreira ništa novo. Facebook i dalje ostaje dominantan igrač u svijetu socijalnih mreža.

Allen vjeruje da će Google+ dostići 400 miliona korisnika do kraja 2012. godine, zbog sve većeg broja registrovanih Android korisnika. Međutim, prema posljednjim istraživanjima analitičke kompanije Nielsen, Facebook-ova aplikacija je najpopularnija na Android Marketu. Studija je uzela u obzir korisnike od 18 do 44 godine i pronašla da oko 80 procenata ovih ljudi koristi Faceboko-ovu aplikaciju više nego druge.

Prodor do milijarde aktivnih korisnika će doći iz zemalja u razvoju, kako navodi Lyons. Posebno iz zemalja kao što su Indija i Brazil. U posljednjih 9 mjeseci broj korisnika iz Indije je porastao sa 22 miliona korisnika na 36 miliona. Brazil prati ovu cifru sa 30 miliona u odnosu na 13 miliona prije 9 mjeseci.

Rast samo još više podupire Facebook-ov potencijalni debi na berzi.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.