[Recenzija] HTC One

Nakon ljetne pauze i zasluženog odmora, vrijeme je da ponovo zasučemo rukave i ponudimo vam novog i zanimljivog materijala za čitanje. A kako su naše recenzije postale izuzetno popularno štivo, vrijeme je za nešto novo. Ovoga puta, testiraćemo najnoviji model kompanije HTC, model od kojeg se očekivalo mnogo i prije nego se pojavio, a pogotovo od kako se pokazalo da prethodne generacije uređaja nisu uspjele da poboljšaju HTC-ove kvartalne finansijske izvještaje. Da li će HTC One biti taj model koji će HTC vratiti na staze stare slave, ostaje da se vidi, kao i to koliko se može nositi sa ostatkom high-end ponude. Pa tako, da počnemo…

DIZAJN

Ovo je kategorija u kojoj HTC-ovi modeli pokupe dosta bodova, pogotovo high-end modeli. Isti slučaj je i sa HTC One, najblaže rečeno. Unibody dizajn u kombinaciji sa potpuno metalnim oklopom je apsolutno dobitna kombinacija koju je HTC odigrao skoro savršeno. Uređaj je naslijedio neke prethodne dizajn filozofije, tako da ga je lako prepoznati ko ga je napravio, a i definitivno je da će ovaj model ukrasti koji pogled od slučajnih posmatrača. Jednostavno je toliko dobro dizajniran i sklopljen da skoro da nema konkurenciju u tom aspektu. Sa dimenzijama od 137.4 x 68.2 x 9.3 mm i težinom od 143 g, HTC je uspio da napravi odličan balans, tako da je uređaj zaista ugodan za korištenje i nećete imati osjećaj da nosite ciglu sa sobom. Pored toga, metalni oklop i ta težina doprinose osjećaju velike izdržljivosti uređaja i činjenici da koristite premium uređaj, visoke kvalitete, a ne neku plastičnu igračku.

Sve u svemu, HTC je ponovo dokazao da su nepogrešivi što se tiče dizajna i kvalitete izrade svojih uređaja, a One je vjerovatno njihov najveći uspjeh do sada.

EKRAN

Gledajući ostale konkuretne modele, za očekivati je da HTC One posjeduje ekran dimenzija od 5 inča, ali to ipak nije slučaj. Nešto manja dužina po dijagonali, od 4.7 inča, ipak nije za potcijeniti, a nekima upravo ta veličina najbolje odgovara. Sam ekran je urađen u Super LCD 3 tehnologiji, što je najbolje što LCD trenutno može da ponudi, dok je rezolucija očekivano ogromna. Naravno, riječ je o Full HD rezoluciji, ili 1080 x 1920 piksela, što omogućava fenomenalnu gustinu piksela od 469 ppi. Reprodukcija boja je sjajna i izgleda zaista prirodno, kontrast je takođe odličan, ali još uvijek tu ima mjesta za napredak kada se govori o upotrebljivosti uređaja pri direktnoj izloženosti Sunčevoj svjetlosti. Mada, ipak je to daleko iznad prosjeka, tako da se ne može uzeti kao neka ozbiljna zamjerka.

KAMERA

Jedna od inovacija koje je HTC One donijeo na tržište je nikad prije viđen pristup izrade kamere na mobilnom telefonu. Naime, rade se o kameri čija se rezolucija mjeri u „ultra – pikselima“, koji predstavljaju samo fizički veće piksele od standardnih, što omogućava absorpciju veće količine svjetlosti. Kao rezultat, snimci pri slabom osvijetljenju bi trebali da budu značajno bolji u odnosi na konkurenciju i to je nešto što je više od samog obećanja. Fotografije uhvaćene kamerom HTC One modela zaista izgledaju neuporedivo impresivnije pri slabom osvijetljenju i osim Nokia Lumia 920 modela, ne postoji mobilni uređaj koji može da konkuriše na tom polju.

Međutim, pri uslovima normalne osvijetljenosti, HTC One nema ništa spektakularno da ponudi. Iako su u pitanju solidni snimci, to ipak nije na nivou koji bi se očekivao od uređaja te klase. Sve spomenuto važi i za video snimke, koje je moguće snimati u Full HD kvaliteti, uz konstantno stabilan framerate od 30 fps.

Par primjeraka HTC One fotografija možete pronaći na kraju članka.

PERFORMANSE

Quad-Core Krait procesor koji radi na frekvenciji od 1.7 GHz, uz Adreno 320 GPU i 2 GB RAM-a vrlo jasno presuđuju ovoj kategoriji. Naravno, bolje od ovoga teško da može i to se odražava na performanse. Sve radi apsolutno savršeno i ne postoji aplikacija koja bi mogla da natjera ovaj uređaj da podbaci. Međutim, u slučajevima kada je ovakav hardver prisiljen da radi najbolje što može, dolazi do osjetnog zagrijavanja uređaja, što može postati poprilično neugodno. Zagrijavanje je takođe primjetno prilikom punjenja uređaja, što je proces koji traje neobično dugo. Slična stvar se dala primijetiti i kod recenzije HTC One X modela, ali i tome vjerovatno doprinosi i činjenica da je potrebno neko vrijeme da se napuni baterija kapaciteta od 2300 mAh, što je takođe online casinos jedna od pozitivnih stvari ovog uređaja. Uz umjereno korišćenje, uređaj može da izdrži čitav dan bez dodatnog punjena, čak i više ukoliko ga ne izlažete predugim seansama konzumiranja video i sličnog multimedijalnog sadržaja, ali i ostalim mogućnostima koji su poznate da znatno utiču na potrošnju baterije, kao što je gps navigacija i sl.

ZVUK

Jedan od najbitnijih marketinških aduta koji su iskorišteni za promociju HTC One modela je upravo zvuk, i zbog toga dobija poseban prostor za analizu. Dobro poznati „Beats“ logo je vrlo primjetljiv na pozadini uređaja, ali ovaj put, HTC je odlučio da uradi od više od softverskih modifikacija, kao što je prethodno bio slučaj. Sada uređaj posjeduje dva zvučnika sa prednje strane, koja proizvode vjerovatno najbolje audio iskustvo ikada viđeno na mobilnom uređaju. Jednostavno, kada prvi put poslušate neki audio zapis na HTC One, prosto ne možete da vjerujete da se nešto tako reprodukuje na mobilnom telefonu. Zvuk je kristalno čist i impresivno glasan i na mene je ostavio toliko pozitivan utisak, da audio reprodukciju smatram apsolutno najvećom prednosti ovog uređaja. Ova stavka će vjerovatno biti još impresivnija ljudima koji su prirodni audiofili i koji posvećuju posebnu pažnju na kvalitetu zvuka, što definitivno nije bio slučaj sa mnom. Tako da, ukoliko sam ja zadivljen, to dovoljno govori o impresivnosti audio reprodukcije na HTC One modelu.

ZAKLJUČAK

Konačni utisak koje je HTC One ostavio na mene, poslije 14 dana korišćenja, je zaista impresivan. Iako je takvo nešto za očekivati od tako high-end uređaja, One je ispunio očekivanja skoro na svakom nivou. Jedina ozbiljnija zamjerka je prosječnost kamere pri korišćenju u uslovima dobre osvijetljenosti, ali to nadoknađuje sjajnim snimcima u uslovima slabe osvijetljenosti. Performanse su vrhunske, displej je nešto najbolje što je HTC do sada uradio, a zvuk je nešto dodatno što čini ovaj uređaj toliko impresivnim. Novi HTC sense izgleda dovoljno osvježavajuće, ali i dovoljno standardno, tako da neće zahtijevati dodatne napore i vrijeme za navikavanje.

Po svemu sudeći, model One bi trebao da vrati HTC na staze stare slave i apsolutne zaslužuje svaki uspjeh. Nadamo se da će HTC nastaviti ovim putem i konstantno uspijevati da proizvodi uređaje koji su podjednako impresivni kao HTC One. Jer HTC One to zaista i jeste, impresivno iskustvo, (skoro) bez kompromisa.

Prilog: Primjeri fotografija

IMAG0013

IMAG0085

IMAG0089

IMAG0091

IMAG0090

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.