Taguj me na Face-u… ili ‘pak ne

Vjerovatno vam se nekada desilo da vas neko od prijatelja taguje na fotografiji koju niste htjeli da vidi niko od vaših prijatelja ili rodbine na Facebook-u. U nastavku će vam u par koraka biti objašnjeno kako ukloniti tag na nepoželjnim fotografijama ili postovima, te kako kontrolisati vaše postavke privatnosti, ali i da se nepoželjne fotografije više ne pojave na vašem Timeline-u.

– Pronađite fotografiju sa koje želite da uklonite tag. U desnom uglu odmah pored ‘X’ nalazi se ikona. Kliknite na nju i odaberite opciju ‘Remove tag’.

– Zatim vam se pojavljuje prozor sa dvije mogućnosti . Prva opcija vam pruža mogućnost da ‘tiho’ uklonite tag ili da blokirate tagovanje. Druga opcija vam pruža mogućnost da odaberete razlog uklanjanja taga. Kada izaberete razlog kliknite na opciju ‘Continue’.

– Nakon što ste uklonili tag, trebate obezbjediti stalnu mogućnost kontrolisanja tagovanih fotografija ili postova u budućnosti. U gornjem desnom uglu Facebook stranice odaberite opciju ‘Privacy settings’.

– Sada ćete vidjeti popis opcija na kojima možete podešavati postavke privatnosti. Izaberite ‘Timeline and Tagging’ te kliknite na ‘edit settings’ .Nakon toga će vam se pojaviti šest opcija koje možete podešavati.

– Četvrta opcija po redu ‘Review posts friends tag you in before they appear on your timeline’ , kliknite i izaberite opciju ‘enabled’ , što znači da ćete od sada moći kontrolisati šta vam i ko postavlja na vaš Timeline.

– Odmah ispod Timeline Review-a nalazi se Tag Review , ukoliko želite da svaka fotografija prije nego se pojavi na vašem Timeline dobije vaše odobrenje izaberite opciju ‘enabled’

– Ako ste do sada obavili sve ispravno, sve notifikacije za odobravanje tagovanja bi trebale da se pojavljuju na ‘Activity Log’ opciji na vašem Timeline profilu ( odmah ispod cover fotografije).

– Sve ove postavke se preporučuju kako bi se osiguralo da jedino sadržaj koji vi želite se pojavljuje na vašem Timeline-u, ali možete otići i korak dalje. ukoliko odete na ‘Privacy settings’ i izaberete opciju ‘Custom’ možete birati pojedinačno ko od vaših prijatelja ili liste prijatelja može vidjeti određeni post ili fotografiju.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi