Ultrapopularni Angry Birds od Valentinova i na Facebooku

Angry Birds je najpopularnija mobilna igra svih vremena. Preuzeta je oko 700 miliona puta od njenog pojavljivanja u decembru, 2009. godine. Kako je rasla, tako se širila na gotovo svaku poznatu platformu danas.

Za očekivati je bilo da će Rovio svoj najpopularniji produkt također plasirati i na najmnogoljudniju društvenu mrežu, Facebook. Izbacivanje na Facebook je planirano 14. februara, odnosno za Valentinovo, što je potvrdio Peter Vestbarcka. Formalno izbacivanje igre će se desiti u Jakarti (Indonezija), gdje postoji velika konentracija Facebook korisnika. Tačnije 41 milion ljudi registrovanih na Facebooku, od ukupno oko 800 miliona, je upravo u Jakarti.

Vestbarcka također govori kako su ove godine planirali probiti granicu od jedne milijarde preuzetih aplikacija. U ovome će im mnogo pomoći ugovori s Nokiom i Samsungom, gde će svaki Nokia Asha telefon, kao i svaki Samsung Smart TV dolaziti sa inačicom Angry Birds-a na sebi.

Angry Birds na Facebook-u ćete moći igrati u fullscreen-u i sa boljom grafikom. Rovio je također izjavio nove mogućnosti u samoj igri, kao što je ‘zemljotres’ i kupovina novih ptica za 99 centi. Ipak ono najvažnije će biti društvena komponenta koju donosi sami Facebook, gdje ćete se moći takmičiti sa prijateljima.

[slika: flickr / susanti.chandra]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.