Twitter sponzoriše open source Apache Software Foundation

Twitterov open source ured je objavio da su postali sponzor Apache Software Foundation (ASF). Kompanija će kao sponzor pridonijeti finansijski kako bi podržali ASF u cilju ostvarenja misije organizacije.

ASF je ne profitna organziacija koja je osnovana 1999. godine kako bi podržala razvoj zajednice koja stoji iza Apache Web Servera. Apache ekosistem je od tada izrasato do nivoa gdje obuhvata mnogo više nezavisnih projekata, uključujući neki vid “inkubatora” koji pomaže autorima novih open source projekata da ih razviju do zrelosti. Svi projekti koji se nalaze pod Apache-ijem su razvijeni u procesu koji je potpomognut od zajednice sa modelom meritokratskog upravljanja vođenim skupom prnicipa nazvanih The Apache Way.

U izjavi na Twitter-ovom inženjerskom blogu, Open Source Manager Chris Aniszczyk je napisao da Twitter koristi i pomaže nekoliko Apache projekata. Naglasio je Apache Mesos cluster manager, koji je Apache inkubator projekat, kao praktično važna komponenta Twitter infrastrukture.

Finansiranje ASF-a je potpomognuto od strane više sponzora, od kojih su mnogi vodeće internet kompanije koje koriste Apache software i pridonose daljem razvoju. “Platinijumska” lista sponzora, koja pridonosi sa oko $100 000 godišnje, uključuje Yahoo, Microsoft, Google, kao i Facebook. Postoji još nekoliko sponzorskih listi sa godišnjim prinosom od $5 000 do $40 000. Twitter se prijavio na bronzanu listu sponzora, koja podrazumjeva godišnje donacije od $5 000.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.