Nova beta verzija Chrome browser-a renda stranice dok tipkate

Brzo nikad nije dovoljno brzo za Google. Dokaz tome je i zadnja beta verzija Chrome-a, Google-ovog testnog browser-a za sve one koji žele surfati na granici mogućeg, sada učitava stranice dok tipkate.

“Da bi došli tamo gdje želite još brže, Chrome sada učitava neke stranice u pozadini, čak prije nego što završite tipkanje URL-a,” piše Google-ov software inženjer Dominic Hamon na blogu povodom objave. “Ukoliko se URL automatski završava na stranici koju biste vjerovatno posjetili, Chrome poćinje da prerenda stranicu.”

Ova novost sa ubrzanjem neodoljivo podsjeća na Google Instant, ubrzanje prilikom pretraživanja vraćajući rezultate dok tipkate.

Novo beta izdanje dolazi također sa sigurnosnim poboljšanjima kako bi se bolje zaštitili korisnici prilikom preuzimanja file-ova sa weba. Browser sada može skenirati izvršne file-ove koje preuzimate, .exe i .msi samo prilikom pokretanja, kako bi utvrdio da li su maliciozne prirode i izdao upozorenje korisniku.

Ovaj update potvrđuje Google-ovu predanost brzini i sigurnosti. Kada se ove nove karakterisitike pojave u finalnoj verziji Chrome-a (Google još nije odredio datum), u mnogome će pomoći kompaniji da održi rast popularnosti i da ga i još više izdvoji od konkurencije.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.