FirefoxThumb

Šta novo donosi Firefox 10?

Mozillin popularni browser (preglednik) Firefox dostigao je svoju jubilarnu 10 verziju. Nova verzija ovog preglednika dostupna je od 31.01.2012. godine, a istog dana je lansirana i oficijelna beta verzija Firefox-a 11. Nova Mozillina praksa je izbacivanje nove verzije browser-a svakih 6 sedmica. Zbog ‘sedmičnih’ izbacivanja novih verzija browser-a, nažalost nestala je čar isčekivanja novih verzija i novih mogućnosti koje donose. Update browser-a na nove verzije postaje rutinski posao, a broj novih mogućnosti koje donose mnogo manji. S druge strane pozitivno je jer na nove mogućnosti više ne moramo dugo čekati.

Šta novo nam je donijela jubilarna verzija ovog popularnog browser-a? Na prvi pogled za običnog korisnika ne mnogo, skoro pa ništa. Novost koju će i obični korisnici primjetiti je automatsko skrivanje tipke ‘forward’. Dok ne kliknete na tipku ‘back’ tipka ‘forward’ neće vam biti prikazana.

Firefox11 Šta novo donosi Firefox 10?

Ako ste koristili neke stare add-one (dodatke) koji nisu bili kompatibilni sa verzijom Firefox-a 4 i novijim,  te add-one nećete moći više koristiti. 4-ta verzija Firefox-a je objavljena u martu 2011. godine, što je prilično velik period za starost nekog add-ona. Add-on ako ne možete dodati vjerovatno je već zastario, a i narušava performanse samog browser-a, pa je možda i bolje da je zabranjeno dodavanje istog.

Do sada Firefox-ov najbolji developerski alat bio je Firebug. Inspect element koji je bio ugrađen u prijašnje verzije ovog browser-a, nije najbolje obavljao svoj zadatak. Nova verzija nam donosi i novi Inspector, koji omogućava modifikacije na stranici bez potrebe da gasite browser. Više o novostima koje donosi  ova verzija pročitajte na njihovom oficijelnom blogu.

Firefox11 inspectEl Šta novo donosi Firefox 10?

Novu verziju ovog browser-a možete skinuti putem ovog linka, ili update-om preko browser-a. Za kraj pogledajte i video na kojem su predstavljeni novi developerski alati.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.

Broj komentara: 0, ostavite komentar.