Freelancer-zaradite novac od kuće putem interneta

Nemate posao? Najviše slobodnog vremena provodite za kompjuterom? Onda je Freelancer prava stranica za vas. Iskoristite slobodno vrijeme na pravi način, budite kreativni, naučite nešto novo, a usput zaradite novac. Novac ćete zarađivati radeći različite poslove, a najvažnije da je zarađeni novac potpuno legitiman. Ne morate plaćati nikakve naknade, članarinu, znači sve je potpuno besplatno. Od vas se očekuje da samo izdvojite svoje vrijeme, kreativnost i znanje. Freelancer je mjesto gdje se sastaju poslodavci i uposlenici. Ovo je vrlo uobičajan poslovni odnos, jedina je razlika što se sve dešava na internetu. Freelancer možemo nazvati i ‘svjetski biro za zapošljavanje’, jer se ovde javljaju ljudi iz cijelog svijeta u potrazi za poslom.

Za ove vrste poslova nije vam potrebno veliko informatičko znanje, ali ako ga imate to je samo jedan veliki plus za vas. Ako ne znate programirati i dizajnirati možete prevoditi tekstove, prepisivati ili prepravljati tekstove, testirati igrice i programe, ispunjavati ankete i ocjenjivati muziku, razne aktivnosti vezane za photoshop i još hiljade drugih poslova. Postoji mnogo stranica sa sličnim ponudama, ali ovo je definitivno najveća i najpopularnija. Freelancer je osnovan 2004. godine, a trenutno ima preko 3.6 miliona registrovanih korisnika iz 234 zemlje svijeta što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Prema posljednjim statističkim podacima korisnicima je isplaćeno preko 132.314.500 dolara za 1.693.840 odrađenih projekata. Plaćanje za obavljeni posao se vrši putem bankovnog računa, PayPal-a, Moneyookers-a, ili njihovog Mastercarda. Cijene poslova variraju od težine samog posla, pa tako ako izradite logo možete dobiti otprilike  10 dolara, dok za izradu nekog programa možete dobiti i po nekoliko hiljada dolara.

Ukoliko se odlučite isprobati na ovom polju donosimo par savjeta :

  • Prvenstveno se odlučite šta želite raditi, ali budite svijesni onoga što možete uraditi, a što ne. Nisu svi za sve, razmislite u čemu ste dobri i šta možete ponuditi potencijalnom poslodavcu.
  • Budite veoma strpljivi, ništa se ne postiže preko noći. Svaki početak je težak, treba dosta vremena da se dostigne određeni ugled i da poslodavci postanu svijesni vaših kvaliteta.
  • Kada se prihvatite određenog projekta, radite ga temeljito, nemojte zabušavati, trudite se što je moguće više pri svakom poslu, jer na duže staze to će vam itekako pomoći.
  • Ne dozvolite da vas konkurencija omete u vašim planovima. Konkurencija je jaka, ali ona treba da vam bude samo još veći podsticaj da budete bolji i konkurentniji.
  • Ako se prihvatite nekog projekta, potrebno je da dobro organizujete svoje vrijeme , jer  većina projekata ima određeni rok za obavljanje.

Posjetite stranicu na ovom linku i bacite se u trku za za novcem.  😀

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi