FIT Coding Challenge 2012

Četvrtu godinu za redom, u prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, održano je finale FITCC (FIT Coding Challenge) takmičenja.

Osnovni cilj prvog FITCC je bilo takmičenje studenata fakulteta u programiranju. Ovogodišnji FITCC je prerastao prvobitni cilj. Pravo učešća po prvi put su imali svi studenti i srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje se sastojalo iz 4 katerogrije:

 1. Programerski izazov
 2. Programiranje Windows Phone aplikacija
 3. Programiranje Windows/Web aplikacija
 4. Programiranje igara

Za učešće u takmičenju bilo je prijavljeno ukupno 66 učesnika, među kojima je FITCC Team odabrao finaliste.

Prema najavljenom programu prva po redu je došla kategorija „Programerski izazov“. Učesnici takmičenja u ovoj kategoriji su dobili zadatke koje su trebali riješiti korištenjem programskog jezika C++.

Nakon prve kategorije na red su došle kategorije „Programiranje Windows Phone aplikacija“ i „Programiranje Windows/Web aplikacija“. U isto vrijeme u različitim prostorijama su održavane prezentacije radova iz ove dvije kategorije. Finalisti su imali 20 minuta za predstavljanje svojih projekata pred žirijem i publikom.

Poslije prezentacija svih projekata uslijedila je pauza u trajanju od sat vremena.

Nakon odmora na red je došla i posljednja kategorija „Programiranje igara“. Finalisti u ovoj kategoriji su također imali 20 minuta da predstave svoje projekte pred žirijem i publikom.

Prije proglašenja pobjednika i dodjele nagrade uslijedilo je obraćanje dekanice Fakulteta informacijskih tehnologija doc. dr Emine Junuz. Nagrade su obezbijedili sponzori ovogodišnjeg FITCC, kao i sam fakultet.

Slijedi poredak osvojenih mjesta po kategorijama:

Programerski izazov:

 1. MSTS Travnik
 2. Zenica
 3. Lavovi
 4. Emin Mešić

Programiranje Windows Phone aplikacija:

 1. Semin
 2. Haris
 3. icyKira
 4. dev4fun
 5. infoPointer

Programiranje Windows/Web aplikacija:

 1. Tim Ibro
 2. Nitro
 3. T&M Arts
 4. FeelGood

Programiranje igara:

 1. Sam K.O.
 2. ZeGA
 3. Emin Mešić

Na zatvaranju takmičenja mr. Denis Mušić ukazao je na brzi razvoj takmičenja. Samo 4 godine su bile potrebne da FITCC iz studentskog preraste u državno takmičenje iz programiranja. Plan FITCC Team-a je da već naredne godine ovo takmičenje preraste u regionalno takmičenje u programiranju.

FITCC Team-u čestitamo na dosadašnjem uspjehu i želimo mnogo sreće u realizaciji budućih planova. Slike s takmičenja možete pogledati na ovom linku.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.