Xbox 360 ponovo najprodavanija konzola

XBox 360 konzola je obilježila i 17. mjesec za redom kao najprodavanija konzola na američkom tržištu, što je čini ubjedljivo najprodavanijom u 2012. godini. Sa prodajom od 160.000 primjeraka u mjesecu maju, Xbox 360 je obezbijedila 45% tržišnog udjela od ukupne prodaje.

Ukupna količina novca potrošena na XBox 360 platformu, što uključuje sav hardver, softver i dodatke vezane za konzolu, iznosi 209 miliona dolara, što je više od količine novca potrošene na konkurentne platforme iz Sony-a i Nitendo-a kombinovano.

Pored toga, od 10 najprodavanijih igara, 6 od njih odlaze na Xbox 360. U pitanju su sljedeći naslovi: “Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier“, “Max Payne 3“, “Prototype 2“, “Sniper Elite V2“, “NBA 2K12“, “Call of Duty: Modern Warfare 3“.

I u ovoj kategoriji, Xbox 360 konzola je ostvarila prodaju veću nego druge 2 konzole zajedno.

Kada se uzmu ovi podaci u obzir, ali i nedavni noviteti sa E3 sajma koje je kompanija Microsoft predstavila u svrhu poboljšavanja svog Xbox ekosistema, teško je očekivati da će Xbox prestati nizati ovakve uspjehe. Uz nove igre, veću količinu filmskog,  muzičkog i ostalog zabavnog sadržaja, ali i SmartGlass aplikaciju, Xbox brend bi trebao da postane uspješniji nego ikada.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.