Apple-ov App Store zabilježio novi rekord

Apple-ov App Store je pokrenut u julu 2008.godine sa 500.000 aplikacija za iPod, iPhone i iPod Touch. Prošlog ljeta, tačnije početkom jula 2011.godine, zabilježeno je 15 milijardi preuzimanja.

Apple je izdao službeno saopštenje u kome se objavljuje da je App Store postigao novi rekord, a on iznosi 25 milijardi preuzimanja. Za postizanje ovog broja preuzimanja bilo je potrebno četiri godine i preko 315 miliona korisnika na iOS-u.

Kako bi kompanija proslavila ovaj uspjeh odlučila je da će 25 milijarditog korisnika koji preuzme aplikaciju nagraditi sa 10.000 dolara, koje može potrošiti za kupovinu aplikacija.

Uslov za dobivanje nagrade nije bila kupovina aplikacija, bilo je dovoljno ispuniti kratki formular sa podacima. Korisnici App Store-a mogli su pratiti broj preuzimanja putem online brojača.

Dobitnik nagrade od 10.000 dolara je kineski korisnik Chunli Fu. Novi rekord je postigao preuzimanjem aplikacije ‘Where’s My Water?’.

Osim što se može pohvaliti brojkom, Apple i zarađuje od svoje online prodavnice aplikacija. U 2011.godini Apple je zaradio 5.4 milijardi dolara od iTunesa, App Store-a i iBookstore-a, što iznosi oko 6% Apple-ovih neto prihoda.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi