Prava istina iza gašenja Megaupload-a

Samo nekoliko sedmica prije gašenja, tačnije u  decembru 2011, Digital Music News su objavili da kreatori Megaupload-a spremaju nešto što bi trebalo potresti muzičku industriju iz temelja. Tom prilikom su predstavili koncept Megabox-a.

Megabox je trebao biti cloud-based alternativna muzička trgovina koja bi umjetnicima omogućila mnogo bolju zaradu od producentskih kuća.

“UMG zna da ćemo im predstavljati konkurenciju preko našeg muzičkog servisa zvanog Megabox.com, stranice preko koje bi umjetnici mogli prodavati svoje proizvode kupcima direktno, zadržavajući 90% prihoda” – izjavio je osnivač Megaupload-a Kim ‘Dotcom’ Schmitz za Torrentfreak.

Ne samo da su planirali dati 90% prihoda umjetnicima, već su namjeravali platiti umjetnicima za pjesme koje bi bile besplatne za preuzimanje.

“Imamo rješenje pod nazivom Megakey koji bi omogućio umjetnicima zaradu i od pjesama koje korisnici besplatno preuzmu” – naglasio je Dotcom. “Da, upravo tako, platićemo umjetnicima i za besplatne download-e. Model Megakey poslovanja je testiran na više miliona korisnika i on stvarno radi.”

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.