3. Sajam informacijskih tehnologija – SIT 2012

Treći po redu Sajam informacijskih tehnologija održati će se u Hotelu Park u Širokom Brijegu 29. i 30. marta 2012. godine. Kao i prošlih godina i ove će se još više približiti i pojednostaviti pristup javnosti temama informacijsko – komunikacijskih tehnologija, te predstaviti gospodarstvenike iz regije.

Uz atraktivne teme kao što su informatičko obrazovanje, online oglašavanje, pristup internetu te poslovne aplikacije posebna pažnja biti će usmjerena na razvoj mobilnih aplikacija i oglašavanje preko mobilnih uređaja.

Poseban naglasak ćemo staviti na mobilno poslovanje i promociji informacijskih tehnologija u poslovanju.

Potrebu za mobilnim aplikacijama iskazuje sve više pravnih subjekata, no smatramo da je regionalno tržište mobilnim aplikacijama još uvijek u povojima te bismo kroz ovaj Sajam htjeli promijeniti tu situaciju. Stoga smo planirali prije Sajma organizovati radionicu gdje bismo upoznali potencijalne i ohrabrili postojeće developere mobilnih aplikacija koji bi na Sajmu konkurisali na natjecaju izrade aplikacija, predstavili sebe i mogućnosti korištenja aplikacija zainteresovanim i pravnim subjektima.

Udruga UPIT i Sajam informacijskih tehnologija (SIT), organizuju besplatan tečaj i radionicu razvoja mobilnih aplikacija, upravo iz razloga jer su razvoj mobilnih aplikacija i oglašavanje preko mobilnih uređaja glavne teme ovogodišnjeg sajma SIT 2012.

Cilj tečaja je educirati domaće programere, razviti aplikacije prilagođene domaćem tržištu, te potaknuti razvoj aplikacija za pametne telefone sa Android operativnim sistemom.

Radionica će obraditi kreiranje mobilnih aplikacija za Android uređaje sa besplatnim JAVA alatima koje nudi Google (Android, SDK, ADT Plugin for Eclipse i Eclipse), uz stalnu podršku predavača Tomislava Galića. Radionica će biti prilagođena početnicima sa osnovnim poznavanjem programiranja, ali će prednost imati oni koji imaju iskustvo u navedenim alatima i drugim programskim jezicima.

Maksimalan broj polaznika tečaja je 10, a održavati će se u prostorijama udruge UPIT (Herceg Stjepana 69., Široki Brijeg).

Ukoliko ste kreativni, aktivno pratite događaje vezane uz mobilne aplikacije i imate ideju za razvoj istih, pošaljite svoju prijavu i kratku biografiju  na info@sit.ba . Navedite sva iskustva koja imate u radu sa računalima i programiranju te svoje osnovne podatke.

Prijave se primaju do 27.01.2012.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.