[ISTRAŽIVANJE] Cijene komponenata na BiH tržištu

Došlo je vrijeme za novi kompjuter? Krenuli ste u potragu za dijelovima. Možda ne znate tačno ni šta vam treba. Niste u zadnje vrijeme pratili trendove i ne znate koji je hardware aktuelan. Odradili smo istraživanje bosanskohercegovačkog tržišta, tako što smo sastavili tri konfiguracije (izostavljajući monitor) za najzastupljenije tipove korisnika kompjutera. Nakon toga smo usporedili cijene u trgovinama kompjuterske opreme. Tačnije, usporedili smo cijene Geneleca, Imteca i Plusa.

Net konfiguracija

Ovo je konfiguracija za korsnike kompjutera kojih danas vjerovatno najviše ima. Njima treba kompjuter za surfanje internetom, slušanje muzike, YouTube, Facebook i eventualno da se čuju sa rodbinom preko Skype-a.

(klik za veću sliku)

PRO konfiguracija

Za one koji se bave nekim ozbiljnim poslom uz pomoć kompjutera, ova konfiguracija će biti sasvim dovoljna. Nebitno da li je to programiranje, obrada videa ili grafički dizajn.

(klik za veću sliku)

Gamerska konfiguracija

Ovu konfiguraciju ne treba previše obrazlagati, zna se za što će se korisiti. Treba jedino napomeuti da će vjerovatno i korisnici koji se bave 3D modeliranjem poseugnuti za njom, jer je to vjerovatno posao koji zahtjeva najviše kompjuterske snage.

(klik za veću sliku)

Kako vidimo iz ilustracija, sve cijene pojedinih konfiguracija su približne. Na vama je da odaberete najoptimalniju shodno potrebama i naravno novčaniku. Također možete praviti kombinacije, ako recimo tražite najjefitniju konfiguraciju. Jednostavno odaberete radnju kod koje je pojedina komponenta najjeftinija.

Napomena: Tehnografija se ograđuje od bilo kakvih problema nastalih kupovinom komponenata.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.