BlueStacks donosi Android aplikacije na Windows 8 Metro

Nakon donošenja Android aplikacija na Windows 7, hrabri startup Bluestacks radi istu stvar i sa Windows 8 operativnim sistemom, objavila je kompanija na ovogodišnjem CES-u.

Ali BlueStacks ne radi samo portanje na novi OS, već se radi o specijalnom tretmanu i prilagođavanju izgleda na Metro korisničkom interfejsu. Kompanija je uspjela integrirati Android aplikacije na Windows 8 aplikacijske pločice (tiles), čime se aplikacije ne razlikuju od Windows baziranih.

“Metro UI je prelijep, ali glavna stvar koja nedostaje Windows 8 OS-u su aplikacije,” govori BluStacks-ov CEO Rosen Sharma. “Ovo će promjeniti sve.”

App player koristi emulaciju za pokretanje Android aplikacija na Windows-u, slično rješenjima WMVare ili Parallels na Mac-u.

BlueStacks je odlučan da bude posebno koristan na Windows 8, jer podržava desktop i tablet interfejs. Tableti koji pokreću novi OS biće mnogo privlačniji od onih koji rade na Windows 7 OS-u, tako da bi BlueStacks mogao itekako profitirati ukoliko Windows 8 tableti uzmu dobar zamah.

Kompanija također cilja Windows 8 Ultrabook proizvođače kako bi ugradili svoj app player i već sada ima postignut dogovor sa tajvanskim proizvođačem InHon.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.