Treba li držati laptop na punjenju cijelo vrijeme? [savjet]

Trebate li ostaviti laptop na punjenju čak i kada ga ne koristite? Šta je najbolje za bateriju? Šta je najbolje za vaše korisničko iskustvo? To su samo neka od pitanja korisnika koji posjeduju i koriste laptop uređaje.

Guglajući po raznim forumima i stranicama najčešće sam nailazio na 2 tipična pitanja vezana za bateriju i način punjenja iste, a to su:

Kada je baterija napunjena na 100% da li treba ostaviti punjač uključen u laptop tako da se ne troši energija iz baterije ili će to možda izazvati prekomjerno punjenje ili možda čak pregrijavanje baterije? Treba  li isključiti laptop iz napajanja nakon što se baterija napunila?

Potpuno tačnog odgovora kao “Da treba ostaviti na punjenju cijelo vrijeme” ili “Ne, treba laptop otpojiti od napajanja nakon punjena”  i nema, a razlog za to su različite izrade laptopa, različite vrste baterija, različito realizovani načini punjenja baterija itd.

Velike razlike baš i nema. Ono što zasigurno smanjuje vijek trajanja baterije je zapravo toplota. Ako se pregrijava njen životni vijek je sve kraći. Najbolja stvar za učiniti, ako ste u mogućnosti, je da izvadite bateriju i da je držite podalje od toplih mjesta.

Ako su u pitanju Li-ion baterije, probajte da ih ne ispražnjavate u potpunosti, i puniti ih redovno da bi produžili njihov životni vijek.

Kada sam kod kuće, treba li laptop koristiti tako da je stalno na napajanju bez upotrebe baterije (baterija izvađena)?

To zavisi od situacije. Kao i kod predhodnog odgovora glavni neprijatelj same baterije jeste toplota. Ukoliko je baterija 100% puna, držati laptop priključen na napajanje nije štetno kao što mnogi misle. Kada se baterija 100% napuni, ona prestaje da prima energiju punjenja, te se sva energija prebacuje na sistem napajanja laptopa, što znači da se sistem napaja iz mreže.

Preporuka:

  • U normalnim uvjetima korištenja, ukoliko se laptop ne zagrijava previše  ( CPU i Hard Disk rade na oko  40°C ) baterija bi trebala ostati u laptopu.
  • U intezivnoj upotrebi kada dolazi do velikih zagrijavanja komponenti ( najčešće prilikom igranja raznih igri ) najbolje je da se baterija izvadi tako da se ne izlaže visokim temperaturama.

 

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.