Remember remember the 5th of November

Svi su manje više upoznati sa planiranim napadom na najveću društvenu mrežu današnjice, Facebook, od strane hakerske grupe ili haktivista, nazvanih Anonymous.

11. augusta član Anonymous-a je na YouTube-u objavio video, u kojem poziva ostale članove grupe da se udruže u tzv. ‘Operation Facebook‘. Glavni razlog napada na Facebook su problemi sa privatnosti na ovoj mreži te navodno prodavanje podataka korisnika velikim firmama, kako bi iste mogle pratiti ljude iz čitavog svijeta.

Ubrzo nakon objave video snimka, oglasili su se pripadnici grupe Anonymous putem Twitter naloga AnonOps, kako bi demantovali da je planiran bilo kakav napad na Facebook. Također su napisali kako bi ipak neki pripadnici mogli izvršiti određene napade, ali to nikako neće biti cijela grupa.

Još jedna činjenica protiv napada na Facebook je TechCrunch-ov intervju s jednim hakerom iz Tunisa, koji je pripadnik Anonymous-a. Kako on kaže ‘Sve je to hoax. Niti jedan od administratora na Anonymous-ovim IRC kanalima nije potvrdio ovaj napad. Zašto bi uopće napadali mrežu koja je jedan od glavnih komunikacionih kanala za sve operacije Anonymous-a?‘.

Da se vratim naslovu teksta. 5. novembar ćemo možda doista dugo pamtiti. Naime, 23. oktobra se pojavio novi video na YouTube-u. U njemu Anonymous poziva ‘obične ljude’ da se priključe njihovoj akciji ‘Operation Cash Back‘, poslije nazvanoj ‘Operation Cash Run‘. Zašto kažem obične ljude? Jednostavno, ne treba vam nikakvo tehničko predznanje kako bi učestvovali u istoj. Kako kaže glas u video snimku ‘Operacija Cash Run će pojačati zajednicu a oslabiti snage globalne korupcije‘.

Glavni cilj ove akcije je zatvaranje što više računa kod velikih banaka.

Treći napad koji se treba desiti petog novembra je napad na televizijsku kuću Fox News. Anonymous prigovara Fox-u da su se prodali, da šire dezinformacije, i da su prekršili novinarski integritet. U video snimku im poručuju kako ih prate već neko vrijeme, i da će napad na njih biti primjer ostalim televizijskim kućama.

Anonymous i Fox News se poznaju od prije, tačnije Fox News je još 2007. godine objavio prvi ‘mainstream’ report u kojem ih naziva ‘hakeri na steroidima’. Ovaj termin je poslije postao sinonim za Anonymous.

Da li će ovi napadi uspjeti, i da li su uopće istiniti ostaje da vidimo. Ubrzo će peti novembar. Jedno je sigurno, kvota uspješnosti Anonymous-a u izvšenju napada je visoka.

Opet, na drugoj strani, možda je gore navedene video snimke postavio neki klinac koji se igrao nekim video editorom, a mediji su (ne)namjerno pisali o tome, i tako čitavu stvar tek napravili popularnom.

Još jedan simboličan video za kraj. Isječak iz filma V for Vendetta (čija je maska postala simbol za pripadnike Anonymous-a), Remember remember the 5th of November 🙂

[slika: flickr / buetts ]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.